Hlavní obsah

Fresh Film Fest: Dogma, thriller Blue Ruin oceněný v Cannes i Hardkor Disko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetím dnem pokračuje v Praze 11. ročník mezinárodního filmového festivalu Fresh Film Fest zaměřeného na mladé tvůrce, debuty a studentskou tvorbu.

Upoutávka na film Fízlové, hajzlovéVideo: Artcam

 
Článek

Z bohatého programu přinášíme několik tipů, co si v pátek nenechat ujít: dokument Tohle doma nezkoušejte: od Dogma k Dogville mapuje MiniDV revoluci nezávislého filmu na konci devadesátých let. Režisér Matthias Maass, který bude na projekci přítomen, se zde zaměřuje na zkušenosti tří výrazných kameramanů tohoto období – Anthonyho Dod Mantlea (např. Rodinná oslava, Dogville), Benedicta Neuenfelse (např. Der Felsen, Ďáblova dílna) a Robbyho Müllera (např. Prolomit vlny, Můj bratr Tom). Uvidíte v 18.30 v kině Světozor.

Krzysztof Skonieczny je známý především jako herec z filmů Andrzeje Wajdy či Agnieszky Holland. Od 19 hodin v kině Světozor osobně představí v rámci soutěže Fresh Generation svůj režijní debut Hardkor Disko. Pomsta přivede tajemného Marcina do moderního a mnohotvárného města. Jeho odvrácenou stranu začne poznávat s Olou, která jej stáhne do světa drog, nekonečných, bohémských večírků a ilegálních automobilových závodů. Snímek režiséra oceňovaných videoklipů zachycuje moderní tragédii viny a trestu, zoufalého hledání vlastní identity a skutečných citů ve vytříbených obrazech, v dráždivé formě, ocelových barvách a silných hudebních motivech.

Od 21 hodin čeká diváky v kině Světozor thriller o honbě za pomstou Blue Ruin režiséra Jeremyho Saulniera oceněný cenou FIPRESCI v Cannes 2013 s výbornou kamerou, žánrovým příběhem a tarantinovským soundtrackem. Život záhadného bezdomovce Dwighta se dramaticky změní ve chvíli, kdy je na svobodu propuštěn muž spojený s tragickými událostmi v bezdomovcově minulosti. Dwight se rozhodne vykonat pomstu, která má dalekosáhlé následky. Blue Ruin je podívaná, která překračuje hranice běžného filmu o pomstě a harmonicky kombinuje kameru a hudbu.

Foto: Smart Communication

Marilyn Manson ve filmu Fízlové hajzlové

Pátek zakončí od 22 hodin v Bio Oku bizarní komedie Fízlové, hajzlové francouzského režiséra a hudebníka Quentina Dupieuxe (Mr. Oizo). Snímek nabízí vtipné příběhy, do kterých se dostává znuděný a roztěkaný polda Duke. Vrcholem je obtěžování teenagera (vynikající Marilyn Manson) a neúmyslné zastřelení vlastního souseda. Dupieux točí filmy stejně tak expresivně, jako dělá svou hudbu – rozehraje zde celou škálu gagů, naschválů a parodických situací.

Kromě uvedených snímků probíhají další soutěžní i nesoutěžní projekce již od 15 hodin v kinech Světozor, Bio Oko, Kino 35 – Francouzský institut a doprovodný program v Café Neustadt, klubu La Loca a v (A)VOID Floating Gallery. Přesný program a další informace na www.freshfilmfest.net. Vstupenky jsou k dostání na pokladnách jednotlivých kin v ceně 50 a 100 Kč, k dispozici je také akreditace na celou dobu festivalu za 500 Kč a zlevněná za 350 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám