Hlavní obsah

Podařené filmové Objevování Dvořáka

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový dokument o Antonínu Dvořákovi natočila kanadská režisérka Barbara Willis Sweete. Jeho nedávná pražská premiéra byla příjemným překvapením.

Foto: Rhombus Media

Záběr z dokumentu Objevování Dvořáka

Článek

Snímek Objevování Dvořáka totiž není „objevováním“ Dvořáka jen pro zahraniční publikum, ale odhaluje nepříliš známé stránky skladatelovy osobnosti i pro nás. Spojuje vznikající projekt nahrávání dvořákovské kolekce orchestru České filharmonie s fakty ze skladatelova života.

Poutavost získává zapojením tří osobností dodávajících snímku lidskou i uměleckou šťávu. Šéfdirigent ČF Jiří Bělohlávek je zachycený při práci s orchestrem i putování po místech spojených se skladatelovým životem, americký „dvořákolog“ David Beveridge perfektní češtinou a s neuvěřitelnou znalostí faktů hovoří zasvěceně a vnuk skladatele Antonín Dvořák III., jehož podoba s dědečkem je veliká, doplňuje snímek informacemi o rodině.

Film, kde velkou roli hrají vlaky, holubi a místa, která Dvořák rád navštěvoval a kde bydlel, je výjimečný tím, že se na skladatele a Českou filharmonii dívá z pohledu cizince, což možná způsobilo určitou žánrovou nevyhraněnost. Nenudí však ani ve své dlouhé verzi (80 minut, kratší trvá 60 minut), což si mohou naši diváci ověřit 25. října na kanálu ČT art.

Reklama

Výběr článků

Načítám