Hlavní obsah

George Clooney dostane cenu za celoživotní dílo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký herec a režisér George Clooney dostane v lednu při udělování Zlatých glóbů cenu Cecila DeMillea za celoživotní dílo. Třiapadesátiletý umělec, který je také producentem a scenáristou, získá prestižní cenu za svůj přínos filmovému průmyslu, uvedla agentura DPA.

Foto: ČTK/AP

George Clooney

Článek

Clooney dosud obdržel dva Oscary, prvního dostal za vedlejší roli v politickém dramatu Syriana, které odhaluje prostředí světového ropného průmyslu. Druhého Oscara získal coby producent nejlepšího snímku roku 2013, dramatu Argo, které popisuje tajnou operaci na záchranu Američanů z Íránu. Clooney je držitelem tří Zlatých globů a je známý i jako politický aktivista – několik let působil jako mírový vyslanec OSN.

Dalším režisérským počinem Clooneyho bude snímek Hack Attack o aféře kolem odposlouchávání telefonů, do níž se zapletlo několik největších britských mediálních osobností i politiků. Amerického herce v tuto dobu ale zřejmě zaměstnává i příprava svatby. Koncem měsíce si v italských Benátkách vezme právničku Amal Alamuddinovou.

Zlaté glóby uděluje Sdružení hollywoodských zahraničních novinářů. DeMilleovou cenou za životní dílo byli v minulosti oceněni například herci Morgan Freeman a Robert De Niro nebo režiséři Martin Scorsese, Steven Spielberg a Woody Allen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám