Hlavní obsah

Český film Fair Play je v širším výběru na Evropské filmové ceny

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Fair Play režisérky Andrey Sedláčkové se dostal do širšího výběru padesáti snímků usilujících o Evropské filmové ceny. Z nich budou vybrány nominace.

Foto: 4press

Hlavní hrdinkou je atletka dospívající za normalizace.

Článek

Snímek, který produkovali Kateřina Černá a Pavel Strnad ve spolupráci s Českou televizí, byl uveden také v soutěži MFF Karlovy Vary a zamíří na další festivaly – do Londýna či do Jižní Koreje.

„Z výběru do nominací mám především obrovskou radost, protože je oceněním všech, ať už uměleckých, či technických profesí, kteří na filmu pracovali. Film Fair Play vznikal mnoho let, byl nesmírně náročný a museli jsme s producenty z Negativu společnými silami překonávat mnohé překážky. A osobně jsem potěšená, protože jsem ještě nikdy na žádnou takovou cenu nominována nebyla. A také že je to evropská cena, protože já jsem přesvědčená a evropství praktikující Evropanka! Navíc si myslím, že téma dopingu za totality je téma pro cizinu neznámé a překvapivé,“ uvedla Andrea Sedláčková.

Film vypráví o matce (Anna Geislerová) a dceři Anně (Judit Bárdosová), které žijí v 80. letech ve skromných podmínkách, jež jim soudruzi přisoudili jako politicky nespolehlivým.

Jednoho dne dá Anně, která úspěšně sportuje, vysoce postavený soudruh podepsat papír, že bude brát nové neškodné „vitamíny“, ale nesmí to nikomu říct. Dívka není tak hloupá a tuší zradu. Rozhodne se jít proti dopingu a proti všem, čímž přijde o účast na olympijských hrách.

Foto: Falcon

Filmové premiéry

Režisérka Sedláčková napsala také knihu o své emigraci v roce 1989, která vyjde v říjnu v nakladatelství Prostor pod názvem Moje pařížská revoluce, a dokončuje dokumentární film o Václavu Havlovi Život podle Václava Havla.

„Vzniká v česko-francouzské koprodukci a bude vysílán 16. listopadu na francouzsko-německém kanálu ARTE. V Praze bude mít premiéru 17. listopadu v Lucerně, následně film uvede Česká televize,” sdělila Martina Chvojka Reková.

Nominace na Evropské filmové ceny budou v listopadu, slavnostní vyhlášení proběhne 13. prosince v Rize.

Reklama

Výběr článků

Načítám