Hlavní obsah

Buddhisté postavili u Plzně stúpu. Slouží všem k meditaci a dobrým přáním

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští buddhisté postavili v Těnovicích u Plzně věžičku zvanou stúpa. V neděli byla slavnostně inaugurována za účasti Šeraba Gjalcchena rinpočheho z Nepálu a nejslavnějšího evropského buddhisty lamy Ole Nydahla. Na stúpu se přišly podívat tisíce Čechů i cizinců.

Foto: BDC

Tisíce lidí se přišly podívat na první českou stúpu.

Článek

„Stúpa osvícení je nyní přístupná široké veřejnosti bez ohledu na vyznání. Slouží jako inspirativní místo pro meditaci, zklidnění a dobrá přání,” sdělila Novinkám za pořadatele Renata Hladná.

Buddhistická stúpa je stavba, která má na lidi vyzařovat harmonii. Různé druhy odkazují na různé události ze života Buddhy Šákjamuniho. V Těnovicích stojí Stúpa osvícení. Je ze žuly a naplnili ji mantrami a soškami buddhů.

„Stúpy silně ovlivňují naši mysl na vědomé i nevědomé úrovni. Soustředí naši pozornost na všechno, co je skutečně dobré a co přináší opravdový rozvoj,“ řekl k významu a funkci buddhistických stúp lama Ole Nydahl.

Foto: BDC

Stúpa v Těnovicích

Stúpa stojí v areálu meditačního centra buddhismu Diamantové cesty a na její stavbě se podílely stovky buddhistů z celé republiky. „Přípravám jsme věnovali rok, vyráběli jsme například odlitky buddhů a rolovali mantry, jimiž je stúpa nyní naplněna,“ přiblížil proces výstavby Roman Virt, jeden ze zakladatelů meditačního centra v Těnovicích.

Návštěvníci mohou přijet do Těnovic kdykoli. Mohou si přinášet svá přání, meditovat a obcházet ji po směru hodinových ručiček, což má podle buddhistů pozitivní vliv na mysl.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Společenská místnost s knihovnou

Pro pražské zájemce je ale nejjednodušší navštívit nové centrum buddhismu Diamantové cesty v Praze s knihovnou a společenskou místností, které vlastními silami vybudovali čeští buddhisté a jejich příznivci. Jedná se o bývalou továrnu v Holešovicích v ulici Na Maninách. Součástí budovy je meditační sál, kam se vejde 250 lidí, výstavní prostory i dětská místnost.

O podstatě buddhismu se více dozvíte v centru nebo na na bdc.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám