Hlavní obsah

Krležova klasika rodinných vztahů se vrací na scénu

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasik chorvatské moderní literatury a dramatu Miroslav Krleža (1893 - 1981) není na našich scénách příliš uváděným autorem, ostatně na jeho jménu ulpívá i nelichotivý přívlastek předválečného levičáka a komunisty. V pražském Činoherním klubu se momentálně hraje jeho psychologická studie manželských vztahů Léda (v režii Ladislava Smočka).

Foto: Viktor Kronbauer

Patriarchu rozvětveného rodu Ignáce Glembaye hraje v Divadle na Vinohradech Tomáš Töpfer v režii Martina Huby.

Článek

Nicméně k jeho tvůrčímu vrcholu patří především cyklus dramat a románů věnovaných historii i současnosti rozvětveného rodu Glembayů.

Hru, jejíž inscenací pod názvem Rod Glembayů zahajuje v pátek 12. září Divadlo na Vinohradech premiérový cyklus nové sezóny, proslavila u nás nejvíce slovenská televizní inscenace z druhé poloviny 80. let, v níž hlavní trojici postav skvěle zahráli Ladislav Chudík, Emílie Vášáryová a Martin Huba.

Posledně jmenovaný je také režisérem vinohradského nastudování tohoto titulu, v němž roli patriarchy rodu, bankéře Ignáce Glembaye, vytvoří Tomáš Töpfer, jeho druhou manželku, baronku Castelli-Glembayovou s temnou minulostí zahraje Dagmar Veškrnová a Ignácova syna z prvního manželství Leona Glembaye Ondřej Brousek.

Krležovu hru uvedlo v 70. letech minulého století naposledy pražské Národní divadlo s Rudolfem Hrušínským, Jarmilou Krulišovou a Luďkem Munzarem v hlavních rolích.

Nenávist, korupce a sebevraždy 

Na oslavě rodinného podniku Glembayových se sejde pestrá společnost předválečného Záhřebu. Pod společenským leskem večera však doutnají dávno neřešené rodinné vztahy, plné nenávisti, předstírání, sebevražd, korupce a zoufalství.

Rodinu ovládá „glembayovština“, která naplno vyhřezne právě osudného večera a totálně zničí dlouho pěstované pozlátko glembayovského úspěchu.

Miroslav Krleža zasadil děj své hry do roku 1913. Inscenace Divadla na Vinohradech chce tedy kromě upozornění na pozoruhodného autora být i připomínkou stoletého výročí od vypuknutí první světové války, která smetla zdání civilizačního úspěchu, mravní vyspělosti a kulturní úrovně evropské společnosti.

V inscenaci Martina Huby kromě zmíněné trojice protagonistů hrají i Zuzana Vejvodová, Petr Kostka, Michal Novotný, Luboš Veselý, Martin Finger a další herci vinohradského souboru.

Reklama

Výběr článků

Načítám