Hlavní obsah

McAnuff a Fixi. Střet francouzského akordeonisty s jamajským dredařem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

McAnuff a Fixi jsou vskutku těžko zařaditelná dvojka. Zpěvák z Jamajky Winston McAnuff přezdívaný Electric Dread a multiinstrumentalista François-Xavier Bossard zvaný Fixi předvedou svou tvorbu mimo škatulky 24. září v pražském Paláci Akropolis.

Foto: Rachot

Winston McAnuff a Fixi

Článek

Winston McAnuff, již 57letý a na pódiu stále velmi vitální divoch s dredy, začínal zpívat jako většina Jamajčanů v kostele. V osmdesátých letech na ostrově vydal několik desek, nejznámější je asi píseň Malcolm X, kterou později nazpíval známý Dennis Brown. Ve světě se však o něm nevědělo.

Až v roce 2002 vydal francouzský label Makasound jeho staré desky znovu a přidal i kompilaci Diary of the Silent Years, což překvapivě obnovilo po dlouhých letech jeho kariéru. Směsku rocku, funky a dubu si pak vyzkoušel na novém albu A Drop a s Francouzi natočil také další počiny Paris' Rocking a Nostradamus.

A ve Francii se setkal i s Fixim, který kdysi spolupracoval s fantastickým bubeníkem Tony Allenem nebo s Felou Kutim, zesnulou legendou afro-beatu, o níž vypráví mimořádně úspěšný muzikál Fela! uváděný na Broadwayi a v Londýně.

Jejich společné album se jmenuje A New Day a spojuje francouzský folklór, elektroniku, bluesové nálady i reggae. Píseň Garden of Love se stala na německé stanici WDR Funkhaus Europa písní roku 2013.

Vstupenky na koncert jsou v předprodeji v cenách od 330 korun na rachot.cz nebo v Paláci Akropolis.

Reklama

Výběr článků

Načítám