Hlavní obsah

Scénograf Petr Hloušek z Brna slaví úspěchy na Broadwayi

Právo, Miroslav Homola

Před pár dny se z New Yorku vrátil scénograf Městského divadla Brno Petr Hloušek, který má za sebou úspěšnou premiéru muzikálového představení Revoluce v lokti malíře nábytku Ragnara Agnarssona (Revolution in the Elbow of Ragnar Agnarsson Furniture Painter).

Foto: Tino Kratochvíl , Právo

Petr Hloušek si s chutí po premiéře v New Yorku zapózoval na scéně, kterou sám vytvořil.

Článek

Inscenace s tímto krkolomným názvem slaví velké úspěchy na Broadwayi. Hloušek v ní překvapil jednoduchou futuristickou scénou složenou z balkónů a lávek, evokující prostředí továrny. Sázkou na jistotu pak bylo obsazení „hlavní“ role onoho Ragnara Agnarssona.

Není jím nikdo jiný než brněnský herec Zdeněk Junák, který v poslední době vytvořil například jednu z hlavních rolí v novém televizním seriálu Vinaři.

Jeho postava se promítá na obří zadní dekoraci a jeho pohyby plynule navazují na dění v sále. Nutno podotknout, že Junák fyzicky v tomto muzikálu nevystupuje. Hlavní role vytvořili američtí muzikáloví herci Cady Huffmann a Kate Shindleová. Muzikál má velmi kladné ohlasy i v oficiálních recenzích, kde je vyzdviženo i kreativní řešení scény Petra Hlouška.

„Revoluce“ je islandské dílo, jehož autorem jsou Ívar a Gunnlaugur Jónssonovi. Gauč v bytě malíře nábytku Agnarssona, na kterém se povaluje hrdina, je jen prvním stupněm děje. V jeho lokti se nachází totiž městečko Elbowill, které se v důsledku lidské chamtivosti a vynálezu „stroje na prosperitu“ paradoxně dostává do ekonomické recese a tím dochází ke kolapsu společnosti.

Nesmí chybět ani milostný trojúhelník, který na pozadí těchto událostí řeší své problémy. Muzikál je reflexí na ekonomické zhroucení Islandu, na který světová recese dopadla velmi tvrdě.

Režisérem představení je islandský režisér Bergur Pól Ingolfsson, s nímž Hloušek spolupracoval při přípravě inscenace Mary Poppins. Revoluce v podání brněnského scénografa a animátora v USA zaujala jak publikum, tak odbornou kritiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám