Hlavní obsah

Nové divadlo je nové, nemusí být první

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Plzni se otevřelo Nové divadlo. To je nepochybně dobrá zpráva. Jenže ve snaze oslavit plzeňské novorozeně co nejzvučněji dopouštíme se zkreslování faktů.

Foto: Petr Eret, ČTK

Plzeňské Nové divadlo

Článek

Ve většině médií se objevila informace, jež má původ ve zprávě ČTK, že Nové divadlo je jediným, respektive prvním „zcela novým divadlem“ postaveným po roce 1989. A to přece není pravda.

S polistopadovým boomem muzikálového divadla se u nás objevila především řada muzikálových scén – jen v Praze to byly Spirála, Pyramida, Milénium, Hybernia, Kalich, Broadway… A „site specific“ projekty s oblibou industriální architektury daly vznik divadlům La Fabrika nebo Meet Factory. A co Archa, Ponec, Semafor, brněnská Reduta? Jistě, většina těchto scén vznikla adaptacemi již existujících prostor, ale ve velké většině šlo o přestavby, při nichž z původního objektu zůstaly jen obvodové zdi a budova zcela změnila svůj účel.

Ale po roce 1989 tu vznikla minimálně i dvě „zcela nová divadla“, vybudovaná od základů. Divadlo loutek v Ostravě bylo otevřeno v roce 1999 a Hudební scéna Městského divadla Brno o pět let později. Obě samostatné, kompletně vybavené divadelní budovy.

Myslím, že sláva plzeňského Nového divadla se nezmenší, nebudeme-li mu za každou cenu přisuzovat neoprávněné prvenství. Prostě buďme rádi, že tu je. Přivítejme je s radostí jako každé novorozeně. Jaké bude, to ukážou jeho první krůčky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám