Hlavní obsah

Adam Budak bude hlavním kurátorem NG

Včera vznikla v pražské Národní galerii (NG) pozice hlavního kurátora, jejíž zřízení je prvním krokem k nové organizační struktuře. Řekl to generální ředitel NG Jiří Fajt.

Foto: Právo - Jan Handrejch

Generální ředitel NG Jiří Fajt.

Článek

V polovině letošního září se funkce ujme Adam Budak (1966), který dosud působil v Hirshornově muzeu moderního umění ve Washingtonu.

„Jeho prvním úkolem bude sestavení pracovní skupiny odborníků, která bude pracovat na nové koncepci sbírkové prezentace umění devatenáctého až jednadvacátého století ve Veletržním paláci,“ uvedl Fajt, jenž NG vede od 1. července.

Nová organizační struktura má také posílit a zviditelnit značku NG

Novou organizační strukturou chce instituci přiblížit světovým galeriím. „Role hlavního kurátora bude zejména koncepční, koordinační a metodická,“ uvedl Fajt.

Dnes je správa sbírek NG rozdělena do pěti jednotek, které podle Fajta konají příliš na vlastní pěst. „Z Národní galerie se tak vytratilo povědomí o tom, že jsme jednou institucí s jedinou právní subjektivitou, čemuž musí být veškerá činnost podřízena,“ řekl.

NG kvůli tomu podle něj není vnímána tak silně, jak by bylo zapotřebí. Nová organizační struktura má také posílit a zviditelnit značku NG na domácí i mezinárodní scéně. Detaily chce Fajt společně s Budakem představit nejpozději v říjnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám