Hlavní obsah

Balet Národního divadla má nové prostory

Právo, (rh)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Balet pražského Národního divadla (ND) dostal k nové sezóně dárek v podobě výrazného zlepšení podmínek pro tréninky i zkoušení nových inscenací.

Foto: Hana Smejkalová

Otevření baletního sálu, zleva Petr Zuska (umělecký šéf Baletu ND), Jan Burian (ředitel ND), Ing. Václav Pelouch (ředitel technicko-provozní správy ND)

Článek

Část Anenského areálu na pražském Starém Městě, ve kterém Balet ND sídlí, prošla výraznou rekonstrukcí. Nové prostory vznikly přestavbou původního skladu kostýmů, která započala v roce 2013. Tanečníci mají k dispozici nový baletní sál, šatny i zázemí. Největší baletní soubor v České republice pod vedením Petra Zusky má dnes osmdesát dva členů a na čtyřech scénách uvádí ročně okolo sto padesáti představení ročně. V jeho řadách tančí umělci nejen z České republiky, ale i Slovenska, Ruska, Ukrajiny, Moldávie, USA, Velké Británie, Francie, Maďarska, Nového Zélandu, Japonska a Itálie.

Foto: Hana Smejkalová

Otevření baletního sálu.

Ředitel Národního divadla Jan Burian při slavnostním otevření prostor připomněl, že málokdo z diváků si uvědomuje, jak náročná je práce tanečníků a jak krátký je jejich profesní život, a že krátký umělecký výkon na jevišti je vystřídán pro mnohé neuvěřitelnou dřinou. „Věřím, že se nám podaří zlepšit i vaše odměňování, aby nejen pracovní prostředí, ale i gáže byly aspoň na středoevropské úrovni,“ řekl při otevření nového sálu Burian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám