Hlavní obsah

RECENZE: Lekce rovnováhy a škodolibosti

Právo, Radmila Hrdinová

Většina vozíčkářů těžce snáší projevy soucitu a lítosti. Požadují po okolí, aby se k nim chovalo se stejnou mírou drsnosti jako ke zdravým spoluobčanům.

Foto: archiv Letní Letná

Na vratkém prkně hraje v boji o rovnováhu roli i umělohmotný bažant.

Článek

Produkci francouzského Cirque Inextremiste, která je jedním z vrcholů letošního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná, tvoří dva zdraví muži a jeden vozíčkář.

V jejich více než hodinovém vystoupení ale nenajdete po soucitu či lítosti ani stopu. Naopak – je to čistokrevná lekce škodolibosti a vynalézavosti, s níž na sebe vzájemně nastražují pasti a ubližují si. A přece v tom není nic zavrženíhodného. Už proto, že hranice škodolibosti nevede čistě mezi zdravými a handicapovaným. Na začátku předstírá vozíčkář pád a naříkavým kvílením si přivolává pomoc. Ale jeho kolegové v tom už tuší fintu, a nemýlí se.

Vzápětí se rozvine rafinovaný řetězec ústrků a vzájemných pastí, kdy vozíčkářova ukradená bota je odkopnuta do publika, vozík odstrčen mimo jeho dosah, on sám posazen do nebezpečné výšky atd. atd.

Na tom by ještě nebylo nic divného, kdyby se to vše neodehrávalo na prknech volně balancujících na kovových propanbutanových lahvích, a to i několika nad sebou.

Muži se po nich pohybují způsobem, který takřka popírá fyzikální zákony a diváky nutí napětím tajit dech. Je to strhující podívaná vyžadující od všech tří aktérů dokonalé soustředění, skvělou fyzickou kondici a neskonalou šikovnost. A navíc je to vše proloženo sympatickým chlapským šprajcováním a koketováním s publikem. Jako by šlo o lehounký tanec, a ne o nebezpečnou ekvilibristiku.

Produkce francouzské trojice je ve své dokonalosti opravdu extrémní a dokazuje fakt, o němž se lze na festivalu Letní Letná přesvědčit – že totiž hranice lidských možností se stále posunují, a to způsobem plným poezie a humoru. Cirque Inextremiste je na Letné k vidění až do 2. září.

Cirque Inextremiste: Extremités
Festival Letní Letná 25. 8. 2014

Celkové hodnocení 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám