Hlavní obsah

V Kyjově zahájili výstavu o mistrech tradiční rukodělné výroby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastivědné muzeum v Kyjově na Hodonínsku v neděli vernisáží zahájilo výstavu s názvem Mistři tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje. Představuje lidi, kteří získali stejnojmenný titul, a jejich dílo. Jde o ukázku zručnosti v řemeslech, která postupně zanikají a přežívají jen díky několika jedincům, řekla Taťána Martonová z kyjovského muzea.

Foto: ČTK

Z výstavy Mistři tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje

Článek

Kraj se zmíněný titul rozhodl udělovat od roku 2012, každý rok nejvýše třem lidem. Zatím je držitelů osm, shodou okolností jsou všichni z Hodonínska a mohou opatřovat své výrobky ochrannou známkou. Na výstavu mohou v Kyjově lidé přijít až do 2. listopadu, vstupné je pro dospělé 30 korun. Výstava by posléze měla putovat po muzeích v kraji.

"Výstavu jsme se rozhodli udělat jako ocenění práce těchto lidí a také připomenutí již zanikajících znalostí a dovedností. Výstava má textovou část. Na velkoformátových stojanech představujeme každého výrobce včetně popisu jeho výroby a použité technologie. Zároveň zde má každý z výrobců kolekci svojí tvorby," vysvětlila Martonová. Součástí je i krátký film, který ukazuje činnost výrobců.

Foto: ČTK

Vystavené exponáty

Na 11. září je přichystaná předváděcí akce, kde všichni ocenění budou svou práci ukazovat. Lidé tedy uvidí bednáře, pletení z orobince, zpracování hlíny pro keramiku, pernikářku či výrobu kraslic. Další mistři rukodělné výroby přibudou v příštím roce.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám