Hlavní obsah

Spolek Činoherák Ústí začal zkoušet první hru nové sezóny

Čtenými zkouškami hry Kráska z Leenane irského dramatika Martina McDonagha začal spolek Činoherák Ústí zkoušet první inscenaci nadcházející divadelní sezóny. Premiéru bude černá komedie mít 26. září. Divadlo je nástupcem Činoherního studia, jež uprostřed minulé sezóny ukončilo činnost.

Foto: ČTK

Jedna z prvních čtených zkoušek nové hry Kráska z Leenane Činoheráku Ústí. Režisér Filip Nuckolls (druhý zleva), dramaturg Vladimír Čepek (vlevo), na snímku jsou dále (zleva) Kryštof Rímský, Anna Fišerová a Marta Vítů.

Článek

Výběr díla irského autora nebyl náhodný. „Hledali jsme text, který osloví ústeckého diváka. Jsme přesvědčeni, že irským humorem, který je velice blízký tomu našemu, se nám to podaří,” uvedl režisér Filip Nuckolls, jehož rodinné kořeny sahají právě do Irska.

Podle něho lze ve hře nalézt paralely se situací v Ústí nad Labem a na severu Čech vůbec. Třeba v tom, že z Irska donedávna stejně jako ze severních Čech lidé odcházeli za lepšími životními podmínkami jinam. „V naší inscenaci trochu upozadíme irské prostředí, například folklór,” řekl.

Kráska z Leenane je komorní drama, jehož děj se odehrává na irském venkově v 80. letech minulého století. Hra i herci v jednotlivých rolích v době jejího uvedení v roce 1996 obdrželi několik prestižních ocenění.

Hra je směsí komedie a tragického příběhu. Vykresluje osud čtyřicetileté Maureen v podání Anny Fišerové, která žije se svou despotickou sedmdesátiletou matkou Mag, již ztělesňuje Marta Vítů. Z příběhu vysvítá, že Maureen se kdysi duševně zhroutila, což její matka využila k tomu, aby ji k sobě připoutala. Další postavy, bratry Pata a Raye Dooleyovy, ztvární Matúš Bukovčan a Kryštof Rímský v alternaci s Janem Jankovským.

Spolek Činoherák Ústí, který podle jeho představitelů navazuje na tradici zrušeného Činoherního divadla, odkoupil fundus k většině jeho her. Novou domovskou scénu spolek našel v bývalém ústeckém kině Hraničář, na jehož úpravu získal čtvrtmiliónový grant, a s pomocí dobrovolníků jej uvádí do stavu, aby v něm mohl zahájit příští divadelní sezónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám