Hlavní obsah

V Mikulově na festivalu o víkendu zazní písně Topola a Reeda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písně Filipa Topola a Lou Reeda, muzikantů, kteří loni zemřeli, zazní o víkendu v Mikulově na Břeclavsku. Jednu až dvě skladby z jejich repertoáru zahraje většina účinkujících 16. ročníku Festivalu nepopulární hudby Eurotrialog.

Foto: Profimedia.cz

Filip Topol na archivním snímku z roku 2010

Článek

Topolovi Psí vojáci na festivalu v minulosti opakovaně hráli, jejich lídr přehlídku často uzavíral nedělním varhanním koncertem v Dietrichsteinské hrobce. Jedině koncert z roku 2007, na kterém zazněla Topolova Fantazie g moll, se podařilo zaznamenat, a díky tomu nyní vychází na gramofonové desce. Knihovna Václava Havla ji vydala v limitované sérii 300 kusů a slavnostně ji představí právě v Mikulově.

Eurotrialog nikdy nepatřil k masovým festivalům, ale mezi příznivci alternativních žánrů má dobré jméno. "Stále se snažíme potěšit zejména hudební fanoušky, kteří svou alternativu nehledají jen ve večerních programech komerčních televizních stanic. Naše motto je žádná pop-music. Žádný mainstream, žádné kolotoče. Jen hudba, za kterou stojí za to přijet," uvedl dramaturg Romek Hanzlík.

Letos zahrají například Plastic People of the Universe, Už jsme doma, Zuby nehty, Znouzectnost nebo Iva Bittová s Vladimírem Václavkem a Čikori. Slovenskou scénu reprezentuje skupina Korben Dallas, z Ukrajiny přijede Zapaska. Dramaturgie stojí na menšinových žánrech, jejichž čeští interpreti, třeba právě Bittová a Už jsme doma, jsou uznávaní i v zahraničí.

"V Česku i na Slovensku existuje spousta vynikající hudby, která se nedostane do rádií a televizí. Šíří se jen prostřednictvím internetu nebo klubovými koncerty. My toto hudební podhoubí pečlivě sledujeme a nejvýraznější počiny zveme na festival," uvedl Hanzlík. Eurotrialog má letos po několika letech znovu dvě scény. Hlavní pódium doplní komornější stan, kde dostanou prostor umělci z katalogu vydavatelství Polí pět.

Dějištěm festivalu je amfiteátr pod Turoldem, doprovodné akce se odehrají na dalších zajímavých místech v historickém městě na moravsko-rakouské hranici. Podrobnosti o programu najdou zájemci na webových stránkách www.eurotrialog.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám