Hlavní obsah

RECENZE: Nový cirkus s injekcemi absurdního divadla a folklóru

Právo, Radmila Hrdinová

Dvě zahraniční produkce zahájily v neděli večer v Praze jedenáctý ročník festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Obě měly společného jmenovatele v tom, že výrazové prostředky nového cirkusu oživily injekcemi divadla a hudby.

Foto: archiv Letní Letná

Dvojice klaunů v představení Cirque Trottola a Petit Théatre Baraque budí divácké sympatie.

Článek

Francouzský Cirque Trottola není na Letní Letné žádným nováčkem, vrací se sem už potřetí. Tentokrát se spojil s dalším skvělým souborem Petit Théatre Baraque.

Jejich představení Matamore má komorní atmosféru, danou i rozměry stanu a malou manéží zanořenou po vzoru římských arén asi metr a půl pod úroveň diváků první řady. Odehraje se v něm temperamentní show s prvky kabaretu i vaudevillu, propojující jednotlivé výstupy vztahy postav a přestavbami tak trochu v duchu absurdního divadla.

Vedle perfektní akrobacie na zemi i ve vzduchu ocení diváci slovní i fyzické střety dvojice klaunů, žonglování s pistolemi, rychlou práci s biči ustřelujícími kousek od obličejů diváků údy papírovému klaunovi, srdce diváků si získal chytrý pejsek a jejich obdiv loutkový akrobat ovládaný tak mistrně, že byl k nerozeznání od živého. Představení má poezii, drsnost i něhu a perfektní kontakt s diváky.

Světovou premiéru měla na Letní Letné produkce Le Poivre Rose, stejnojmenného souboru, který se spojil s Ivou Bittovou. Ta provozuje živě hudbu nejen svým úžasným hlasem, ale i za pomoci houslí, zvonů, prádelních hrnců, drnkaček a frkaček. Silné je to tam, kde její hudba (zejména v písních) inspiruje aktéry k fantastickým pohybovým variacím, méně tam, kde Bittová pouze ilustruje už tak působivou akrobatickou produkci.

Pětice akrobatů je i výbornými tanečníky a herci, kteří si pohrávají s tradičním rozdělením mužské a ženské role v drsně ironickém komentáři. V hlavní roli je hlas a tělo.

První produkce bude na Letné k vidění do 1. září, druhá pouze do 22. srpna.

Matamore/ La Poivre Rose
Letní Letná, Praha, 17. srpna

Celkové hodnocení: 90 % / 70 %

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám