Hlavní obsah

Do Šumperka přijely folklorní soubory z Koreje, Mexika, Izraele i Ruska

Šumperk se stal baštou folklorních souborů z celého světa. Na letošní ročník Mezinárodního folklorního festivalu jich dorazilo 25 z deseti zemí; lidem se v ulicích města představí do konce týdne na 580 účastníků. Mnohé lidové kroje spatří návštěvníci v ulicích města poprvé. Pestrobarevná přehlídka vyvrcholí v sobotu akcí Roztančená ulice.

Foto: Profimedia.cz

Festival v Šumperku

Článek

V šumperských ulicích budou moci lidé spatřit zástupce Německa, Slovenska, ale i Gruzie, Mexika, Tchaj-wanu či Koreje, Izraele a Ruska. „Nejvíce upoutají samozřejmě Mexičané, ale i německé a korejské folklorní kroje či izraelští beduíni. Úžasní jsou i Tchajwanci, kteří si přivezli i hudební těleso s velkými bubny,” řekla ředitelka festivalu Libuše Drtilová. Milovníky folkloru podle ní potěší i domácí folklorní scéna. Vůbec poprvé se představí například soubory z Těšínska.

Přehlídka odstartovala ve středu. První dny akce jsou věnovány cimbálu, dožínkám a soutěži ve vaření kotlíkového guláše. Festival, který přibližuje návštěvníkům kultury, zvyky a tradice národů z celého světa, doprovodí i přehlídka mužských pěveckých souborů či koncert zahraničních souborů.

V sobotu dopoledne se šumperské ulice roztančí; do města vyrazí najednou všichni účastníci festivalu. „V ulicích se ukážou všechny zúčastněné soubory. Během půlkilometrového úseku se na vytipovaných místech na pět minut zastaví a tančí. Nejde o průvod, je to opravdu roztančená ulice,” podotkla ředitelka festivalu. Mezinárodní folklorní festival v ulicích města Šumperka má již dlouhodobou tradici a je řazen mezi prestižní přehlídky. Koná se po čtyřiadvacáté. Akci každoročně navštěvují tisíce lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám