Hlavní obsah

Zemřela herečka Bacallová, kráska z filmů s Bogartem

Los Angeles
Aktualizováno

Ve věku 89 let zemřela americká herečka Lauren Bacallová, která je divákům známa především z noirových filmů 40. let se svým tehdejším manželem Humphreym Bogartem. K nejoceňovanějším výkonům Bacallové patří role z filmu Dvě tváře lásky, za niž byla nominována na Oscara. Zahrála si i ve filmu Vražda v Orient Expresu.

Ukázka z filmu Vražda v Orient Expresu

 
Článek

„S hlubokou lítostí, ale také s vděčností za její úžasný život, potvrzujeme úmrtí Lauren Bacallové,“ oznámil v úterý syn herečky na sociální síti Twitter. Bacallovou údajně doma v New Yorku postihla mrtvice.

Foto: Profimedia.cz

Humprey Bogart a Lauren Bacallová ve filmu Hluboký spánek

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Herečka se narodila v Brooklynu v roce 1924 jako Betty Joan Perskeová a hned v prvních letech své kariéry se stala hvězdou. To už používala matčino jméno, jež přijala po rozvodu rodičů.

Životní partnerka Bogarta

Hollywood začal její herecké schopnosti uznávat již v prvních letech kariéry, kdy se jako čerstvá dvacátnice objevila po Bogartově boku v raně poválečných filmech Hluboký spánek a Temná pasáž, které jsou považovány za klasická noirová díla. V té době se také stala Bogartovou manželkou a žila s ním až do jeho smrti v roce 1957. Měli spolu dvě děti.

Foto: ČTK/AP

Lauren Bacallová na snímku z 60. let

Později účinkovala i v komediích jako například Jak si vzít milionáře, kde hrála s Marilyn Monroe. Známá je i její role ve Vraždě v Orient Expresu.

Na plátně se objevila i po boku Johna Wayna, Gregoryho Pecka či Kirka Douglase. Na divadelních prknech se prosazovala zejména v muzikálech, za Applause z roku 1970 získala prestižní cenu Tony.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Lauren Bacallová a tehdejší americký viceprezident Harry S. Truman v únoru roku 1945.

Nominaci na Oscara a Zlatý glóbus si vysloužila až více než půlstoletí po svém filmovém debutu za Dvě tváře lásky v roce 1996, kde ztvárnila autoritativní matku Barbry Streisandové.

Zlatou sošku však získala herečka, jejíž kariéra trvala přes půl století, až před pěti lety za celoživotní dílo.

Foto: Fred Prouser, Reuters

Lauren Bacallová se synem Stephenem Humphrey Bogartem v roce 2009

Jejím druhým manželem byl další slavný herec Jason Robards, po jehož boku žila v letech 1961 až 1969, než jej opustila, prý kvůli jeho alkoholismu. Měla s ním syna, který je rovněž hercem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám