Hlavní obsah

Muž s kinoaparátem je podle průzkumu nejlepší dokumentární film

Novinky, Stanislav Dvořák

Muž s kinoaparátem Dzigy Vertova, němý film z roku 1929, je podle rozsáhlého britského průzkumu magazínu Sight and Sound mezi filmaři a kritiky nejlepším dokumentárním filmem všech dob.

Foto: Profimedia.cz

Muž s kinoaparátem (1929)

Článek

Dziga Vertov (vlastním jménem David Abelevič Kaufman) pocházel z rodiny židovských intelektuálů z Białystoku. Slavný film natáčel hlavně v Oděse a v Kyjevě. V roce 2012 se umístil na osmém místě žebříčku nejlepších filmů.

Britský filmový institut dělá takové průzkumy jednou za deset let, a když se roku 2012 Muž s kinoaparátem překvapivě objevil na osmé příčce, bylo rozhodnuto, že je třeba udělat velký průzkum čistě o dokumentech.

„Je to součást žánru, který byl ve dvacátých letech velmi populární. Natáčení měst, ukazování pracujících a všech vrtstev a spletitostí, které tvoří jeden den v životě města,“ poznamenal editor magazínu Sight and Sound Nick Bradshaw. ”Je to film o městě a o společnosti, o světě. Je to také o filmu a o tom, co film přidává do našeho světa.“

TOP 10

1. Muž s kinoaparátem (Dziga Vertov)

2. Šoa (Claude Lanzmann)

3. Bez slunce (Chris Marker)

4. Noc a mlha (Alan Resnais)

5. Tenká modrá čára (Errol Morris)

6. Kronika jednoho léta (Jean Rouch)

7. Nanuk - člověk primitivní (Robert Flaherty)

8. Všichni možní sběrači a já (Agnes Vardaová)

9. Neohlížej se (D. A. Pennebaker)

10. Grey Gardens (Albert and David Maysles, Ellen Hovde)

Nominováno bylo více než 1000 dokumentů a hlasovalo 200 kritiků a 100 filmařů včetně Paula Greengrasse, Kevina Macdonalda, Asifa Kapadiy a Jamese Marshe.

Na druhém místě skončil devítihodinový snímek o holocaustu Šoa Clauda Lanzmanna, třetí Bez slunce Chrise Markera a čtvrtý Noc a mlha Alana Resnaise. V první desítce je i Tenká modrá čára (Errol Morris), Kronika jednoho léta (Jean Rouch), Nanuk - člověk primitivní (Robert Flaherty), Všichni možní sběrači a já (Agnes Vardaová), Neohlížej se (D.A. Pennebaker) a Grey Gardens (Albert a David Mayslesovi, Ellen Hovde).

Reklama

Výběr článků

Načítám