Hlavní obsah

Tarantino či Abrams zachraňují poslední továrnu na klasický film

Novinky, Stanislav Dvořák

Přestože fyzický film už pro natáčení téměř nikdo nepoužívá, američtí režiséři spustili kampaň za záchranu poslední továrny na filmový pás v Americe.

Foto: ČTK

Quentin Tarantino

Článek

Od roku 2006 poklesl zájem o fyzický filmový pás o 96 %. Skupina známých režisérů jako Tarantino, Abrams, Nolan či Apatow se ale vydala přesvědčit hollywoodská studia, aby zadala dlouhodobé objednávky poslední továrně na film v americkém Rochesteru a zabránila tak jejímu pravděpodobnému zániku. Studia souhlasila a vyjednávají o podmínkách.

Stejně jako někteří fotografové stále nefotí na moderní digitály, i pár režisérů se z různých pohnutek odmítá vzdát nostalgií vonícího filmového pásu. JJ Abrams, který právě natáčí další pokračování Hvězdných válek, se domnívá, že na klasickém filmu je něco nepopiratelně nádherného, přirozeného a skutečného. „Film určil standard, a když už nebude k dispozici, mizí schopnost porovnávat,“ řekl.

V Hollywoodu se vzácně shodli

Studia pravděpodobně objednají jisté množství filmu na několik let dopředu. Producent Bob Weinstein prozradil, že ho přemlouval sám Tarantino.

”Je to finanční závazek, o tom není sporu, ale myslím, že bychom se některým našim filmařům nemohli podívat do očí, kdybychom to neudělali,“ řekl.

Šéf společnosti Warner Bros Kevin Tsujihara zmínil, že „v oboru, kde málokdy najdeme shodu, se dali všichni dohromady, aby klasický film zůstal jednou z možností pro dohlednou budoucnost”.

Reklama

Výběr článků

Načítám