Hlavní obsah

Roman Polański bude hostem švýcarského festivalu

Právo, (jaš)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Roman Polański bude hostem 67. ročníku filmového festivalu ve švýcarském Locarnu. Vrátí se tak do země, kde byl před pěti lety zatčen.

Foto: ČTK

Režisér Roman Polański

Článek

V roce 2009 jej švýcarská policie na letišti v Curychu zadržela na základě 31 let starého amerického zatykače, který souvisí s údajným znásilněním třináctileté dívky v roce 1977. Polański si tenkrát do Curychu přijel vyzvednout cenu za celoživotní dílo.

Režisér se k činu přiznal už v roce 1977. Soudce, který měl tehdy případ na starost, s ním vyjednal přiznání výměnou za nízký trest v délce 42 dnů vězení, které si odseděl.

Po propuštění nicméně soudce dohodu popřel a poslal Polańského do vězení na dalších 48 dní. Režisér už však do výkonu trestu nenastoupil a utekl do Francie, neboť se obával, že by se z vězení nikdy nedostal. Původně mu totiž hrozil trest až v délce 50 let.

Na Locarno Film Festival, který se uskuteční ve dnech 6. až 16. srpna, si Polański přijede vyzvednout speciální cenu a rovněž bude besedovat s diváky o současném světovém filmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám