Hlavní obsah

Černý musí zaplatit Knížákovi 100 000 korun jako odškodné, rozhodl opět vrchní soud

Novinky, bad
Praha

Umělec David Černý musí zaplatit bývalému šéfovi Národní galerie Milanu Knížákovi 100 000 korun jako odškodné za to, že jej označil v dokumentu České televize z roku 2010 hanlivým výrazem pro mužské přirození. Rozhodl o tom v úterý opět Vrchní soud v Praze. Ten už jednou Knížákovi peníze přiznal, Nejvyšší soud ale rozhodnutí zrušil.

Článek

Černý se v dokumentu ČT Cena Jindřicha Chalupeckého, na přímý dotaz redaktorky, vyjádřil o Knížákovi jako o „nafoukaném kriploidním č...ovi”. Knížák znemožnil v roce 2000 předání Chalupeckého ceny Černému tím, že ho nechal vyvést z Národní galerie, kde se ceny předávaly. Tehdejší prezident Václav Havel musel cenu Černému předat na chodníku před Veletržním palácem.

„Použité výrazy jsou způsobilé zasáhnout do osobních práv žalobce,” odůvodnila rozsudek předsedkyně soudu Dagmar Javůrková.

Černého obhájce David Uhlíř argumentoval rozdíly v majetkových poměrech České televize a Davida Černého, protože podle rozhodnutí vrchního soudu z února 2013 musel zaplatit Černý i Česká televize každý sto tisíc korun jako satisfakci. „Sto tisíc je pro Českou televizi zcela zanedbatelná částka. Pro pana Černého je to ale silně citelný zásah do majetkových poměrů,” uvedl Uhlíř.

Omluvy se Knížák dočkal

Černý ani Knížák se zasedání soudu nezúčastnili, přítomni byli pouze jejich právní zástupci. Rozsudek je pravomocný, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Vrchní soud se v úterý zabýval pouze finančním odškodněním od Černého. Loni soud rozhodl, že Černý i ČT se musí Knížákovi omluvit a každý zaplatit sto tisíc jako zadostiučinění. Černý ale proti povinnosti platit podal dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně a ten rozhodnutí zrušil. Černý i Česká televize se Knížákovi už omluvili a stotisícovou satisfakci Knížákovi ČT zaplatila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám