Hlavní obsah

Zemřel herec Václav Sloup

• Aktualizováno

V 78 letech zemřel o víkendu Václav Sloup. Novinkám to sdělily zdroje blízké rodině. Sloup byl nezapomenutelným představitelem postav bodrých a prostoduchých mužů, kteří někdy byli využíváni druhými, jindy naopak těžili z hlouposti ostatních. Diváci si ho v současné době mohou připomenout v televizním seriálu Chalupáři.

BEZ KOMENTÁŘE: Václav Sloup ve filmu Na pytlácké stezce (1979)

 
Článek

Původně se měl Sloup stát tesařem a měl pokračovat v rodinné tradici, nakonec přes různé okliky skončil u divadla.

Na vojně se víceméně z nudy naučil Wolkerovu Baladu o námořníkovi, s níž se pak zúčastnil recitační soutěže, a po skončení základní vojenské služby se přihlásil na DAMU. Vystudoval herectví (1962) a hned po absolutoriu získal angažmá v Praze. V letech 1962 až 1977 byl členem Divadla Na zábradlí, kde vynikl v již tehdy legendárních představeních Zahradní slavnost, Král Ubu nebo Čekání na Godota.

Později přešel do Divadla S. K. Neumanna, poté se stal členem Divadla na Vinohradech. Od roku 1998 byl bez stálého angažmá, ale pravidelně hostoval na různých pražských scénách, například v Hudebním divadle Karlín (My Fair Lady), v Divadle Radka Brzobohatého (Táta je teta) nebo v divadle Milénium (Starci na chmelu).

BEZ KOMENTÁŘE: Blbec z Xeenemünde (1962), první hlavní role Václava Sloupa

Na filmovém plátně debutoval nevelkou rolí kopečkáře ve filmu Král Šumavy. Ještě jako student DAMU se objevil ve filmech Romeo, Julie a tma nebo Pochodně. Větší role získal ve snímcích Žalobníci a Hledá se táta. První hlavní roli mu pak svěřil Jaroslav Balík ve svém sci-fi filmu Blbec z Xeenemünde.

Ve vedlejších rolích se objevil  ve stěžejních filmech jako Lidé z maringotek a Markéta Lazarová.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Václav Sloup

Popularitu mu přinesla televize

Účinkoval v řadě filmů různých žánrů, z nichž některé jsou dnes zapomenuté. Za zmínku stojí jeho prohnaný lokaj Cyril v komediích Svatby pana Voka a Pan Vok odchází, diváci si ho pamatují také jako řidiče Čahouna v dětských snímcích Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem.

Po roce 1989 filmování výrazně omezil, v poslední době jsme jej ale mohli vidět ve filmech Rock podvraťáků  nebo Svatba na bitevním poli.

Více než ve filmu se Sloup uplatnil v televizi. Značnou popularitu mu přinesla postava Mažňáka v televizním seriálu Záhada hlavolamu. Následně hrál menší či větší role v řadě dalších seriálů, například Chalupáři, Nemocnice na kraji města, Křeček v noční košili. Jeho hereckou dráhu lemují také četné televizní inscenace a pohádky. Naposledy se na televizní obrazovce objevil v seriálu Hraběnky či Ulice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám