Hlavní obsah

Řím plánuje vytvořit velký archeologický park

Dvouletý ambiciózní projekt vytvoření velkého archeologického parku plánují v italském hlavním městě Římě. Celkový rozpočet činí čtyři milióny eur (téměř 110 miliónů korun). První milión eur na úvodní fázi archeologických vykopávek dostane město od Ázerbájdžánu, který zde již dříve přispěl na obnovu kulturního dědictví. Zbývající finance chce italská metropole získat od italských i zahraničních filantropů.

Foto: Profimedia.cz

Forum Romanum v Římě

Článek

Starosta Říma Ignazio Marino, známý svou zálibou v archeologii, podle ANSA chce v rámci projektu propojit Forum Romanum s těmito císařskými fóry: Trajánovým fórem, Caesarovým fórem a dále s Forum Augustum a Forum Transitorium. Vzniknout by tak měl jeden velký archeologický park. Součástí projektu je i důkladný archeologický výzkum.

První fáze projektu by měla začít archeologickými vykopávkami pod Via Alessandrina, spojnicí mezi Trajánovým sloupem a Via Cavour v údolí mezi římskými pahorky Kapitol a Quirinal.

"Oblast pod povrchem této cesty bude plně archeologicky odkryta a vůbec poprvé propojena s Trajánovým fórem. Věříme, že se nám podaří najít sochy a zajímavé architektonické fragmenty," uvedl vedoucího místního archeologického výzkumu Claudio Parisi Presicce.

Ve starověkém Římě byla fóra právními, obchodními, společenskými a náboženskými centry.

Ázerbájdžánský finanční dar podle starosty umožní Římu vyhlásit tendr na projekt během šesti měsíců. "Doufáme, že získáme chybějící finance již v příštích měsících. Jsme v závěrečných fázích jednání s italskými i zahraničními filantropy," uvedl starosta Říma.

Reklama

Výběr článků

Načítám