Hlavní obsah

Do akce Noc divadel se již přihlásilo více než sto souborů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než stovka profesionálních i amatérských scén a souborů se přihlásila do druhého ročníku Noci divadel, který bude 15. listopadu. Do té loňské se jich zapojilo přes osm desítek, konala se v pětadvaceti českých a moravských městech. Navštívilo ji přes 40 000 lidí, kteří zhlédli ukázky z představení a koncerty, mohli vidět zákulisí a zúčastnit se workshopů, sdělila mluvčí pořádajícího Institutu umění - Divadelního ústavu (IDU) Judita Hoffmanová.

Foto: Profimedia.cz

Národní divadlo v Praze

Článek

"Svým rozsahem i počtem účastníků se v celoevropském měřítku zařadila česká Noc divadel vedle Chorvatska a Slovenska k největším akcím projektu European Theatre Night," uvedla. Z dotazníkového šetření, které institut uspořádal, vyplynulo, že veřejnost si přeje opakování akce. Pozitivně ji hodnotila i samotná divadla.

Pro nadcházející ročník IDU připravil několik novinek, jako je tematizace Rokem české hudby nebo divadelní cyklojízda. V programu zájemci najdou koncerty, muzikálová představení či opery. Pražskou divadelní cyklojízdu připravuje IDU s organizací Automat; za kulturou budou moci vyjet zdatní cyklisté i rodiny s dětmi.

Institut jako hlavní koordinátor akce očekává na letošek o třetinu větší zájem ze strany návštěvníků i divadel. Ta již nyní vymýšlejí, jak nejlépe obohatit program vlastní i společný v rámci měst.

"Stejně jako minulý rok slibuje Noc divadel výjimečné divadelní zážitky, jako jsou interaktivní programy, hry a soutěže nebo vzájemná propagace divadel napříč republikou. Například prostřednictvím výstav plakátů či fotografií z inscenací spřátelených scén," dodala Hoffmanová.

Do druhého ročníku se zatím zaregistrovalo 107 souborů z 29 českých a moravských měst. Mezi nováčky patří Divadlo na Vinohradech, Divadlo J. K. Tyla Plzeň a Divadlo otevřených dveří v Jihlavě.

Reklama

Výběr článků

Načítám