Hlavní obsah

Karel Gott slaví v plném nasazení. Nejpopulárnější český zpěvák se v pondělí dožívá pětasedmdesáti let

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože zpěvák Karel Gott před několika dny oznámil, že své pondělní pětasedmdesáté narozeniny nebude slavit, fakticky se tak děje už několik měsíců. Osmatřicetinásobný český slavík je totiž velmi aktivní. Vydává nové počiny, chystá nová alba a neztrácí lásku k práci ani chuť do života. Jubileum jej zastihlo ve velkém nasazení a umělecké formě.

Foto: PRÁVO – Petr Hloušek

Karel Gott nikdy nepřestal svou práci milovat. Dokázal to i loni na festivalu Rock for People.

Článek

Loni na podzim vyšlo jeho zatím poslední studiové album Láska je nádhera/Dotek lásky 2. Jsou na něm zpěvákovy oblíbené písně zahraničních interpretů opatřené českými texty.

„Chystám i třetí pokračování Doteku lásky. Mám už k dispozici několik česky otextovaných písní, které mě zaujaly, ale nedostalo se na ně, protože se čekalo na povolení k natočení českých verzí. Získat ho je kolikrát velmi složité, dokonce bych řekl, že mnozí světoví autoři posuzují nabídky k interpretaci svých skladeb čím dál přísněji. Někteří po mně chtějí, abych je ve vlastní režii natočil, což je samozřejmě nákladné, poslal jim je s doslovným překladem textu a oni mi potom sdělí, jestli mi píseň dají k dispozici, anebo nedají,“ prozradil Právu.

Písničky na míru

V té době žil i dalším albem. Požádal zpěváky od nás i ze zahraničí, aby pro něho napsali píseň. „Musí být samozřejmě šitá na mou míru. Některé už se ale sešly, dokonce bych řekl, že mám pohromadě skoro polovinu alba. Věřím, že vznikne zajímavý projekt.“

Skladby pro Gotta mimo jiné napsali Michal Malátný, Petr Bende, Radoslav Banga, Martin Chodúr, Michal David, Miro Žbirka, Viktor Dyk, Vašo Patejdl a další. Deska je nyní v posledním stadiu příprav, vyjít by měla na podzim, v době, kdy začne Gottovo halové koncertní turné. Naplánované je místo případného jediného velkého koncertu k životnímu jubileu.

„Tím, že diváci stále chodí na mé koncerty, mi dávají najevo, že se se mnou chtějí znovu vidět a znovu mě chtějí slyšet zpívat. Co víc si mohu po pětapadesáti letech zpívání přát?“ řekl o turné Gott.

Odstartuje ho 27. října ve slovenské Žilině a skončí 6. prosince v pražské O2 areně. Zaznít by na něm mělo několik písniček z nového alba, skladby ze série Dotek lásky a přirozeně hity, které si diváci přejí a o nichž Gott už řadu let ví, že je z programu vynechat nelze, protože fanoušek nesmí odcházet z koncertu zklamaný.

Nehodlá se loučit

Letos v květnu vydal u mnichovského nakladatelství Riva svou první autobiografii Mezi dvěma světy: Můj život momentálně. Při předávání cen Akademie populární hudby Anděl v Hudebním divadle Karlín pak obdržel Cenu za celoživotní výkon. V děkovačce s nadhledem a humorem sobě vlastním zmínil, že ceny udílené hudebními odborníky sleduje již třiadvacet let a zatím v nich neměl moc štěstí.

„I když ocenění za celoživotní dílo dostávají zpěváci, kteří oznámí, že končí, já se do důchodu nechystám,“ dodal a učinil tak již poněkolikáté. Z neznámých důvodů je jeho případný odchod tématem mnoha otázek, kterým musí čelit.

„Je pro mě nepředstavitelné se loučit,“ řekl loni Právu. „Nedovedu si představit, že ohlásím poslední album proto, že si myslím, že je mé nejlepší a že v nejlepším se má přestat. Jenomže co když to další album bude ještě lepší?“

V červnu si, na důkaz své pracovní aktivity, udělil další dárek. Vyšlo DVD nazvané Noční král. Vedle videoklipů na něm jsou i ukázky z televizních pořadů, duety a živé nahrávky z koncertů.

Nechybí videoklip k písni Für immer jung, kterou před šesti lety nazpíval s německým rapperem muslimského původu Bushidem, nebo duet Forever Young s Marianem Goldem ze skupiny Alphaville.

Karel Gott prostě zpívá dál. Loni tím nadchl mladé diváky na festivalu Rock for People, kde s ním nadšeně zpívali i jeho hity ze šedesátých let. Při odjezdu z královéhradeckého festivalu připustil, že to jistě není jeho poslední účast na podobné akci, čímž si otevřel dveře k dalším podobným koncertům.

Nahrál 1295 písní

Rodák z Plzně se původně vyučil elektromontérem v ČKD v Praze-Vysočanech. Po amatérských začátcích v kavárnách Alfa a Vltava začal v roce 1959 zpívat s orchestrem Karla Krautgartnera. Rok nato byl přijat na Státní konzervatoř v Praze, kde vystudoval operní zpěv.

Gott má na svém kontě na 150 dlouhohrajících zvukových nosičů. Jen pro společnost Supraphon vydal v letech 1960 až 1992 přes 60 alb a pro vydavatelství natočil 747 písní. Celkem Supraphon eviduje 1295 nahrávek jeho písniček.

Úspěchy zpěvák sklízel i v zahraničí, u německé firmy Polydor vydal přes 80 desek a získal u společnosti doživotní smlouvu.

(ČTK)

Nadto patří k lidem, kteří neustále vymýšlejí nové věci a rádi své fanoušky překvapují. Je tedy na místě očekávat další plody jeho velké životní vášně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám