Hlavní obsah

Kmenové industriální rytmy rozezní vítkovické ocelárny

Novinky, Alex Švamberk
Ostrava

Sedmnáctičlenný soubor hráčů na kovové barely Les Tambours du Bronx je jednou z nejpodivnějších kapel, která vystoupí letos na festivalu Colours of Ostrava. Do prostředí vítkovických železáren, kde vystoupí hned první den ve čtvrtek 17. července, však tento industriální soubor dobře zapadne.

Foto: Jean-Michel Marchand/Colours of Ostrava

Les Tambours du Bronx

Článek

Skupina se dala dohromady v roce 1987 v průmyslovém předměstí francouzského města Nevers a zpočátku jen bušila do 225litrových barelů.

Vystoupení připomínala pohanské slavnosti přenesené do industriální doby. Originální pojetí a ohromná energie je přivedla ke spolupráci se světovými hvězdami včetně Roberta Planta a Jimmiho Page z Led Zeppelin, Jaze Colemana z Killing Joke nebo Sepultury a Korn.

Na otázky Novinek odpovídal jeden z vedoucích skupiny Dominique Gaudeaux zvaný Dom.

Co vás v osmdesátých letech inspirovalo k tomu, abyste sestavili tak velkou skupinu hráčů na barely?

V roce 1987 to bylo plánováno jen pro jediné vystoupení, jako druh žertu na první rockový festival v našem městě. Chtěli jsme udělat něco velmi speciálního a více než co jiného jsme chtěli udělat pořádný hluk. Byli jsme jen parta kamarádů, žádní percussionisté, ale všichni jsme se nějak věnovali hudbě, jako zpěváci, kytaristé nebo bubeníci.

Jak došlo k tomu, že se z vás stala kapela?

Požádali nás, abychom zopakovali vystoupení pro festival krátkých filmů. Lidem se skutečně líbila tahle divná kapela a nás stále více bavilo hrát spolu. Nemuseli jsme pro to ani nic dělat, ale měli jsme koncert za koncertem, lidé nás pořád chtěli.

Jak bude vypadat koncert v Ostravě? Bude se nějak lišit od toho, který jsem viděl v klubu v Berlíně na začátku devadesátých let?

V Ostravě budeme hrát náš aktuální program. V roce 1995 jsme se rozhodli naše performance změnit v opravdové koncerty s ozvučením a světly. Nikdy jsme neustali ve vývoji ve snaze udržet divokého ducha kapely. Přidali jsme hlasy, elektroniku, jako samply a klávesy. Nyní máme na scéně klávesáka, který hraje melodie. Muzikanti dokonce spouštějí naživo videa.

Jaká byla spolupráce s bulharskými zpěváky v roce 1992?

Hraní s bulharskými zpěváky bylo úžasné. Je to pro nás stále ohromná vzpomínka. V té době jsme jen spojovali barely od olejů a hlasy, ale znělo to tak krásně, že jsme v tom pokračovali i s jinými soubory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám