Hlavní obsah

Mádl dostal v Rusku ocenění za svůj filmový debut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po třech oceněních na festivalech Finále Plzeň a MFF ve Zlíně si přivezl Jiří Mádl za svůj režijní debut Pojedeme k moři i první zahraniční cenu, a to z ruské Vologdy. Konkrétně tam na přehlídce debutujících filmařů Voices získal Cenu filmového studia Maxima Gorkého za nejlepší rodinný film, oznámila Mária Dufková ze společnosti Bio Illusion. Podle ní uvedl Mádl v Rusku svůj snímek osobně.

Foto: Právo - Věra Míšková

Debutující režisér Jiří Mádl

Článek

"Film Pojedeme k moři má už zajištěnou 'vstupenku' na další mezinárodní fóra, například v Chorvatsku, Sydney, Rakousku nebo v Soulu. Další jsou v jednání," dodala Dufková.

"Zdálo se mi, že publikum ve Vologdě všechno z mého filmu pochopilo, vlastně i většinu detailů. V hledišti sedělo hodně studentů, protože ve městě je univerzita. To prostředí samotné bylo dost filmařské. Vlastně podobné Karlovým Varům, kam přicházejí taky lidé, které filmy zajímají," řekl Mádl po návratu.

Svůj snímek doprovázel před týdnem i na mnichovský festival Filmfest, kde byl podle něj překlad o dost horší. "Teď mě čeká malé turné po Rusku a snad navštívím i větší festivaly. Možná v Americe a v Indii, kde jsme v užších výběrech. Mám s tím snímkem spoustu práce - a přitom vlastně nic nedělám, jen s tím jezdím a hovořím s lidmi. Připadám si jako diplomat na cestách," dodal Mádl.

Autorský a režijní debut herce Jiřího Mádla Pojedeme k moři přišel do kin začátkem dubna. Zahráli si v něm Ondřej Vetchý, Lucie Trmíková, Miroslav Táborský, Jaroslava Pokorná a také Petr Šimčák a Jan Maršál v klukovských rolích. Jeho hrdinou je jedenáctiletý Tomáš, který se chce stát filmařem. Když dostane k narozeninám kameru, rozhodne se natočit film o své rodině a kamarádovi Harisovi. Oba si to užívají, ale jen do chvíle, než zjistí, že kamera dokáže odhalit i nepříjemné věci.

Snímek je vyprávěný pohledem kluka, který si svůj příběh režíruje i natáčí. Scénář si Mádl přivezl ze studií na filmové akademii v New Yorku. Použil řadu motivů z vlastního života, ale dějová linka je podle něj čistou fikcí. Teenagerovský idol Mádl byl mimo jiné odměněn na MFF v Karlových Varech cenou za herecký výkon ve snímku Děti noci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám