Hlavní obsah

The Afghan Whigs: Ovlivnit jiné je nepopsatelné

Právo, Katarína Straková

V 90. letech patřili k nejúspěšnějším kapelám a zklamali mnoho fanoušků, když v roce 2001 ohlásili rozchod. The Afghan Whigs se ale po letech znovu sešli a v současnosti už dva roky opět objíždějí svět. Frontman Greg Dulli poskytl na festivalu Rock for People Právu rozhovor.

Foto: PRÁVO - Jan Šída

Greg Dulli při rozhovoru na Rock for People

Článek

Jaké bylo se se zbytkem The Afghan Whigs po tak dlouhé době znovu sžít?

Byli jsme stále přátelé, nebylo to tak, že bychom se jedenáct let neviděli a potom něco lepili. Vídali jsme se několikrát ročně. I na pódiu to proto bylo v klidu. Jako bychom spolu hráli celou tu dobu, vůbec jsme nebyli nervózní, fungovalo to okamžitě. Já osobně nikdy nebývám nervózní, proč také? Co by se mohlo stát? Přišla by nějaká příšera a zmlátila mě?

Vy ale prý máte záporáky rád, takže by vám nemělo vadit ani tohle.

Ano, možná jsem jeden z nich.

Proč jim fandíte?

Nevím, nepřemýšlím o tom, proč nějaké věci nemám a jiné mám rád. Prostě to tak je. Nekladu si otázky, proč něco dělám. Zdá se mi, že je to ztráta času. Nedokážu říct, proč to tak je.

Foto: Právo - Petr Hloušek

The Afghan Whigs na Rock For People.

Mám ale rád šťastné konce, satisfakci. Myslím, že lidé jsou často příliš rychlí v soudech o tom, co je dobré a co špatné. Dělají chyby, mají tajemství. Nikdo není vyloženě zlý a nikdo není jenom dobrý. To mě fascinuje.

Co je pro vás při nahrávání nové desky důležité?

Snažím se o to, abych něco cítil. Snažím se vnést pocity do všeho, co dělám, má hudba vždycky vychází z pocitů.

Muzika mi v mém životě často pomohla. Když jsem byl třeba smutný, osamělý nebo zmatený. Bylo to jako maják ve tmě. Hudba mě spojuje s mými spoluhráči i se mnou samým.

Cítíte tytéž pocity, ze kterých vycházíte při skládání písniček, i při jejich interpretaci na pódiu?

Ano, i když některé z písniček jsem napsal dávno. Skladby, které jsem napsal později, cítím rychleji. Na ty, které jsou starší, musím trochu vzpomínat. Připomínám si, kdo jsem byl v době, kdy jsem je psal. Občas si řeknu, že jsem byl pitomý a naivní, občas zase, že jsem byl okouzlující.

Co je pro vás kapela?

Je to má rodina, přátelé, lidí, s nimiž jsem vyrostl. Jsou to lidé, se kterými jsem procestoval svět, dospěl jsem s nimi. Nemám žádné jiné sourozence, takže chápu kamarády z kapely jako rodinu.

Během své kariéry jste ovlivnili mnoho jiných kapel. Jak to vnímáte?

Měl bych dobrý pocit, kdybych ovlivnil jednoho člověka. Ovlivnit jiné kapely nebo generace, to je nepopsatelný pocit. Jsem velmi spokojený se svým životem.

Reklama

Výběr článků

Načítám