Hlavní obsah

RECENZE: Dobrý produkt 5 Seconds of Summer

Právo, Jaroslav Špulák

Příběh chlapecké skupiny 5 Seconds of Summer je pro dnešní dobu takřka typický. Před třemi lety se její členové spojili do hudebního tělesa v australském Sydney a humbuk kolem sebe udělali tím, že nahrávali coververze známých písniček a výsledek své práce posílali přes internet do světa. Všimli si jich vrstevníci a bylo jasné, že se cosi klube.

Foto: Universal Music

Australští mladíci za sebou mají turné s One Direction, s nimiž bývají často srovnáváni.

Článek

Později si jich všimli i lovci nových australských talentů, poslali je do náruče tamní pobočky vydavatelské společnosti Capitol, vznikly první singly a loni se kapela vydala do velkého koncertního světa coby předskokan na části turné slavných Britů One Direction. Odtud už byl krůček k tomu, aby se kapela stala dalším mainstreamovým mluvčím své generace. Eponymní album to má potvrdit.

5 Seconds of Summer jsou produkt šoubyznysu. Nelze pochybovat o tom, že mladíčci tvoří písničky s láskou a nadšením. Té práce se ale při přípravě prvního alba především ujala skoro až nekonečná řada světových producentů, kteří pracují pro světové boybandy mnoho let na zakázku.

Foto: Universal Music

Album prvního alba kapely.

Tým kolem kapely oslovil výrazné autory, mezi nimiž jsou například sourozenci Benjamin a Joel Maddenovi z Good Charlotte, a vybral z jejich nabídky písničky, které odpovídají modernímu zvuku spojujícímu v sobě prvky líbivého popu a rocku ovlivněného moderním punk rockem.

Debutové album, které vyšlo před pár dny, je tedy po zvukové a aranžérské stránce bezchybné. Srší z něho klučičí chuť do bigbítu, stejně tak nápadná dokonalost ve výrazu, zvuku, projevu i instrumentaci. Je jako návod na úspěch, manuál pro ty, kteří by to chtěli zkusit také.

Výraz australské čtveřice v sobě pojí zvuk One Direction a třeba Blink-182 v nejlepších letech. Na rozdíl od One Direction nemá tahle kapela ale v repertoáru tolik povědomých melodií, které producenti a tvůrci nakradli v hudební historii. Na rozdíl od Blink-182 je projev mladíků ze Sydney civilní, bez manýrů a extravagancí.

Vizuálně to jsou hodní mladí kluci, hudebně rovněž. Ideální tvar k tomu, aby jim každý den po celém světě přibyly desetitisíce nových fanoušků. Zpívají o lásce, osmnáctém roce života i radosti z něho. Jsou zkrátka dobře pojatý hudební produkt, který neurazí.

5 Seconds of Summer: 5 Seconds of Summer
Universal Music, 39:43

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám