Hlavní obsah

Lucie završila Rock for People. Přišlo 27 tisíc lidí

Právo, Jaroslav Špulák
Hradec Králové

Koncertem skupiny Lucie vrcholil v sobotu večer dvacátý ročník hudebního festivalu Rock for People. Ve Festivalparku v Hradci Králové bylo podle sdělení pořadatelů sedmadvacet tisíc diváků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kapela Lucie přehrála všechny své legendární hity.

Článek

Lucie nejenom byla jednou z posledních skupin, které na festivalu vystoupily. Svým koncertem ukončila také své comebackové turné, které čítalo jedenáct koncertů v halách i pod širým nebem. Podle sdělení muzikantů se nejméně následující dva roky na pódiu neobjeví, neboť každý z nich bude pracovat na svých dalších projektech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podle Davida Kollera byl sobotní koncert Lucie poslední minimálně na další dva roky.

Kapela přehrála všechny své legendární hity tak, jak činila na svých předešlých halových koncertech. Publikum všechny skladby zpívalo s ní a potleskem děkovalo za to, že se rozhodla tímto způsobem pogratulovat festivalu k dvaceti letům existence. Medvídek, Oheň, Amerika, Pohyby, Panic, Lucie a mnoho dalších písniček bylo doprovázeno sborovým zpěvem diváků a rozloučení s kapelou v závěru bylo skoro až dojemné.

Blue Effect do sedmdesátek

Program začal v pátek odpoledne spojeným vystoupením skupiny Blue Effect a Rozhlasového orchestru Gustava Broma. Společně přehrály skladby z alb Nová syntéza (1971) a Nová syntéza 2 (1974), které kapela nahrála původně s Jazzovým orchestrem Československého rozhlasu. Byl to úctyhodný návrat do doby, kdy byla na české hudební scéně skvělá artrocková muzika. Pro mladé posluchače na festivalu to možná bylo příliš náročné, pro pamětníky ale zcela potěšující.

„Měli bychom se k tomuto spojení vrátit koncerty v příštím roce,“ řekl Právu po vystoupení zpěvák skupiny Blue Effect Honza Křížek. Milý překvapením byl další návrat. K hudbě šedesátých let totiž sáhla irská formace The Strypes. Její členové jsou teenageři, nicméně k hudbě svých otců přistoupili velice poctivě a nabídli přesvědčivé bluesrockové skladby. Stylové bylo i trochu arogantní vystupování, kterým svůj set okořenili.

Novozélandští The Naked And Famous ve své muzice spojují pop a punk, zásobí ji elektronikou a splétají v ní mnohdy velmi nápadité kompozice. Některými skladbami se přiblížili noblesnímu popu irských U2. V jiných zase byla obrovská dávka energie, která z kapely učinila další pozoruhodnou položku festivalového programu.

V sobotu se na Rock for People představili mimo jiné i Koblížci, Molotov Jukebox, Asian Dub Foundation nebo další britské stylové hvězdy Chase & Status. Rock for People v letošním roce nezažil žádné drama s počasím. Byť na mnoha minulých ročnících pršelo a v paměti je i silná bouře, která před dvěma lety zrušila koncert hlavních hvězd Faith No More, od středy do sobotní noci spadlo na Festivalpark jen pár symbolických dešťových kapek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám