Hlavní obsah

Zahájení divadelního festivalu v Avignonu narušila stávka

Dnešní oficiální zahájení tradičního červencového divadelního festivalu v Avignonu na jihu Francie narušila stávka sezónních umělců, kteří odmítají nové podmínky svého financování. Obě zahajovací představení se proto musela zrušit, sdělil ředitel prestižního kulturního svátku Olivier Py.

Foto: Profimedia.cz

Z loňského ročníku festivalu v Avignonu

Článek

Všechna další plánovaná divadelní představení se uskuteční, přinejmenším do 12. července. Na tento den odbory umělců, techniků a režisérů, kteří v průběhu roku tradičně střídají období činnosti a nezaměstnanosti, vyhlásily další protesty.

„Chtějí zde být vidět a ukázat svou militantní angažovanost, ale současně chtějí hrát,“ uvedla francouzská ministryně kultury Aurélie Filippettiová. Zároveň upozornila, že chápe obavy sezónních umělců, kteří mají specifický výpočet podpor v nezaměstnanosti, jehož podmínky se nyní změnily. Slíbila jednání s jejich zástupci s cílem nová pravidla případně upravit.

Režim sezónních umělců je významnou součástí takzvané francouzské kulturní výjimečnosti. Je však stále více kritizován kvůli své nákladnosti pro státní kasu a zneužívání, především ze strany velkých audiovizuálních společností.

Festival podle svého webu potrvá do 27. července a nabídne stovky představení. Někdejší sídlo papežů Avignon je v době divadelního festivalu vždy také místem řady hudebních a dalších uměleckých akcí v restauracích, klubech a sálech, ale především v ulicích tohoto historického města. Loni festival podle jeho vedení navštívilo na 128 000 diváků z celého světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám