Hlavní obsah

Skupina The Who: Začínáme se loučit

Novinky, Stanislav Dvořák

Britská rocková skupina The Who ohlásila turné k padesátému výročí existence, které bude pravděpodobně poslední. Slíbila, že na něm zaznějí i některé nové písně. Shodou okolností tento týden o ukončení koncertních turné hovořil i jejich generační souputník Eric Clapton.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Členové The Who Roger Daltrey a Pete Townsend

Článek

„Tohle je začátek dlouhého loučení,“ řekl BBC frontman Roger Daltrey. „Nemůžeme pokračovat v koncertních turné do nekonečna, sice to může být turné s otevřeným koncem, ale má v sobě obsaženou konečnost,“ dodal zpěvák, který přiznal, že ho šňůry tělesně ničí.

Plán turné odhalili Daltrey a kytarista Pete Townshend v menším jazzovém klubu Ronnie Scott’s v Londýně, kde odehráli i akustický set. Právě na tomto neokázalém místě měla premiéru jejich rocková opera Tommy v roce 1969.

Tři novinky

Townshend uvedl, že už dal Daltreymu nová dema tří písní. „Naštěstí se mu líbí, takže teď zvažujeme, že půjdeme v létě do studia,“ řekl a dodal, že je chtějí nahrát hodně jednoduchým způsobem.

V poslední době hráli The Who živě album Quadrophenia, ale na výročním turné se hodlají soustředit na výběr největších hitů. „Lidi nechtějí nové věci. Fanoušci to možná chtějí, ale většina lidí, kteří chodí na koncerty, chtějí slyšet to, s čím vyrůstali. Nic si nenalhávejme. Vždycky prodáme víc lístků, když budeme hrát hity. Tak to je,“ řekl loni Daltrey.

The Who vznikli v roce 1964 a prodali hodně přes 100 miliónů desek. Proslavili se v roce 1965 (hity I Can’t Explain a My Generation) a v Americe byla jejich prvním hitem písnička Happy Jack. V následujících patnácti letech vydali slavná alba Tommy, Who's Next, Quadrophenia, The Who By Numbers a Who Are You.

Reklama

Výběr článků

Načítám