Hlavní obsah

RECENZE: Svatby, slzy a vtipy jako ze školní lavice

Právo, Eva Zajíčková

Nic nového pod sluncem, dalo by se stručně říct nad jedinou domácí novinkou, kterou televize přivítaly letošní prázdniny.

Foto: Prima

Svatební salon Petry Hřebíčkové (vpravo) zvládne každou situaci. I hořící vlečku nevěsty Andrey Verešové, kterou nechtěně podpálí ženich Ernesto Čekan.

Článek

Seriál stanice Prima s názvem Svatby v Benátkách nepřekvapil ničím, jen budí údiv vytrvalostí, s níž tuzemské komerční televize opakovaně sázejí na ospale upovídanou směs sentimentality a maloměstsky rozšafného humoru, a také touhou po jistotě, s jakou se snaží s lehkou obměnou znovu využít kdejaký motiv, téma a prostředí, které už uspělo jinde.

Hlavní hrdinka, „hodná a šikovná holka“ z malého města Petra Hřebíčková, proto vede společně s ambiciózní a věčně nespokojenou kamarádkou Alicí Bendovou svatební salón, o své dvě děti se stará sama a trpělivě čeká na to, až její ženatý milenec, staronová láska, konečně odejde od manželky. Jenže rozvod je pořád v nedohlednu, a tak dojde i na rázné trhání fotografií, pláč a sklenky vína na ex.

Z náměstíčka pod malebnou kulisou zámku je to coby kamenem dohodil do vsi, kde její táta Ladislav Potměšil sedlačí a chová králíky, kteří se už zajídají celé rodině. Zároveň nechybí spojení s „velkým světem“, jaké představuje třeba ženich z Ameriky či nezdárný bratr, neúspěšný herec Jiří Dvořák, jenž kdysi odmítl hospodařit na rodinném statku – a ještě dnes to mívá na talíři i s králíkem.

Nejenže neudělal kdovíjakou kariéru, ale ještě si půjčuje, kudy chodí, a tak mu otec nepřestane předhazovat jistotu „poctivého“ povolání a jeho pubertální dcera ohrnovat nos nad „blbostmi“, v jakých hraje.

Zatímco romantické filmy zahraniční produkce se sledují kvůli starobylým sídlům anglického venkova, tyrkysovým vodám Karibiku či barevným domkům nad fjordy, v Benátkách se publiku místo drahé exotiky podbízejí aspoň luxusní bělostné závěje ve svatebním salónu a jako jedna z nevěst i modelka Andrea Verešová – a ještě k tomu jen v prádle.

Obvyklou upovídanost českých vztahových seriálů tak Prima ve Svatbách nejen zdobí vlečkami, závoji a dortíky, ale zřejmě chce hrát i na bulvární strunu, kterou dráždí už diváky svých VIP zpráv. Když tedy nechá slavnou krásku před kamerou málem uhořet a ještě ji svlékne do podvazků, tomu se dá ještě rozumět, ale proč se snaží vydolovat vtip i z toho, že ji provdá za Opičku, to je tedy záhada.

Svatby v Benátkách
Prima, 29. června, 20 hod. Námět: Lucie Konečná, Magdalena Turnovská, scénář: Lucie Konečná, režie: Ján Sebechlebský, hrají: Petra Hřebíčková, Alice Bendová, Petr Kostka, Oldřich Vízner a další.

Celkové hodnocení 45 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám