Hlavní obsah

Národní divadlo podpoří Srbsko, Bosnu a Hercegovinu i Činoherák

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě benefiční akce na piazettě mezi historickou budovou a Novou scénou ukončí letošní sezónu pražského Národního divadla. V sobotu 28. června to bude happening Tak nám zabili Ferdinanda k výročí atentátu na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d’Este a jeho choť Žofii Chotkovou, jenž před sto lety vedl k vzniku první světové války.

Foto: archív ND

Tak nám zabili Ferdinanda je titul happeningu ND k 100. výročí zahájení první světové války.

Článek

Národní divadlo si události roku 1914 připomíná řadou akcí, vedle asi nejsledovanější z nich, premiéry inscenace amerického režiséra Roberta Wilsona 1914, je to i série diskusí na Nové scéně ND. V chystaném happeningu se diváci stanou svědky kritického okamžiku atentátu a posléze si vyslechnou smuteční projev z dobového tisku.

Odpoledne pak bude pokračovat speciálním vydáním open air Barování se Sandrou Novákovou na piazzetě ND. Během akce se uskuteční prostřednictvím Člověka v tísni sbírka na povodněmi postižené Srbsko, Bosnu a Hercegovinu.

Foto: archív ND

Celonárodní sbírku Národ pro Činoherák podpoří týden solidarity s novým souborem.

Následný Týden kulturní podpory (29. 6.–6. 7.), konaný rovněž na piazettě, chce podpořit celonárodní sbírku Národ pro Činoherák. Nesmyslně zlikvidovaný soubor Činoherního studia v Ústí nad Labem má nástupnický soubor a ten potřebuje podpořit.

Týdenní minifestival nabízí denně od 15 hodin atraktivní akce pro děti i dospělé, divadla, koncerty i další kulturně-outdoorové produkce. Vstupné je dobrovolné a program pod širým nebem bohatý. Vystoupí několik desítek profesionálních i amatérských sdružení i osobností, mj. soubor Buchty a loutky, Divadlo ANPU, Long Vehicle Circus, Sacra Circus, Divadlo Kasperle, Vlasta Třešňák, Petr Čtvrtníček, Leoš Noha, František Kop, Sylvie Krobová a řada dalších.

Reklama

Výběr článků

Načítám