Hlavní obsah

Zemřel architekt Petr F. Bílek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve věku nedožitých 68 let zemřel ve středu 18. června po dlouhé nemoci architekt Petr F. Bílek. Podílel se například na vzniku Nové scény Národního divadla. Po emigraci v polovině 80. let působil v USA a později vykonával dva roky funkci předsedy České komory architektů (ČKA). O Bílkově úmrtí v pondělí informovala mluvčí komory Zuzana Hošková.

Foto: ČKA, ČTK

Architekt Petr F. Bílek (na nedatovaném archivním snímku)

Článek

Bílek vystudoval architekturu na Českém vysokém učení technickém. "Po studiu získal místo v Ateliéru 3 vedeném Karlem Pragerem. V úloze vedoucího projektanta se zde v letech 1977 až 1983 podílel na realizaci Nové scény Národního divadla," uvedla Hošková.

Foto: Profimedia.cz

Nová scéna Národního divadla

Krátce poté, v roce 1984, Bílek emigroval do USA, kde studoval na University of California a Consumnes River College v Sacramentu. V roce 1987 založil vlastní ateliér Bílek Associates v Sacramentu a v roce 1993 pobočku v Praze.

Byl dlouholetým členem ČKA, v letech 1999 a 2000 dokonce jejím předsedou, a stal se rovněž členem organizace American Institute of Architects.

"V roce 2001 byl jedním z iniciátorů Protokolu o výkonu profesní praxe v hostitelské zemi, který uzavřela ČKA a profesní organizace amerických architektů National Council of Architectural Registration Boards. Dokument v zásadě otevřel cestu českých architektů na americký trh a zavedl spolupráci českých a amerických architektů," doplnila mluvčí ČKA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám