Hlavní obsah

RECENZE: Hradčanské letní večery s kurtizánami a láskou

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské Divadlo Ungelt otevřelo novou sezónu Letní scény na hradčanském Novém Světě premiérou původní hry Pavla Ondrucha Kurtizána. Vznikla na motivy dvojice novel francouzské spisovatelky Sidonie-Gabrielly Colettové Chéri a La fin de Chéri z 20. let minulého století, jež v češtině vyšly společně jako Život a smrt drahouška Freda.

Foto: Marie Krbová

Igor Orozovič jako drahoušek Fred a Chantal Poullainová jako Lea de Lonval v inscenaci Kurtizána

Článek

Příběh vztahu kurtizány Ley de Lonval k synovi její kolegyně Charlotty Pelouxové je pro večery pod letní oblohou dobrou volbou. Ondruchova dramatizace se pohybuje na tenké hranici mezi jiskřivou ironií a sladkobolným sentimentem, přičemž to druhé ke konci zesílí a v zbytečně umluveném závěru hra bohužel v sentimentu zcela beznadějně utone.

Pavel Ondruch jako téměř všichni režiséři vlastního textu nemá od látky patřičný odstup, chybí tu práce zkušeného dramaturga, který by uhlídal vyváženost obou poloh i délku textu.

Leu de Lonval ztvárňuje herečka Chantal Poullainová jako zkušenou krásnou ženu s vysokou inteligencí i schopností sebereflexe. Její vztah k „Chérimu“ je uvěřitelný, její Lea má ženský šarm a sex-appeal, byť jí v tom příliš nepomáhají jistě krásné, leč objemné kostýmy, skrývající hereččinu štíhlou postavu. A její „sexy“ francouzština míchaná do češtiny postavu příjemně ozvláštňuje.

Méně pochopitelné je, co ji vlastně na Fredovi tak přitahuje, když text i režie vede herce Igora Orozoviče k jednostrunné poloze rozmazleného a lehkomyslného fracka, víc dítěte než muže, jehož okouzlení Leou lze uvěřit jen stěží. Je mu víc pečovatelkou a vychovatelkou než ženou.

V roli Fredovy matky se na divadelní prkna vrátila Regina Rázlová a je to návrat šťastný. Její Charlotta je plnokrevná a vrstevnatá postava s velkou dávkou humoru. V první polovině je její komediální nasazení až na samé hranici únosnosti, zato v druhé polovině prohlubuje Charlottu o mnoho dalších, nečekaných a krásných odstínů.

Kurtizána je tip na příjemně strávený letní večer, který si užijí hlavně ženy, zasmějí se, zcela jistě se i dojmou. Konec konců, co od divadla letních nocí chtít víc.

Pavel Ondruch: Kurtizána
Dramatizace a režie: Pavel Ondruch, dramaturgie: Tereza Karpianus, scéna a kostýmy: Zuzana Mazáčová, hudba: Pavel Trojan jr., světová premiéra 19. 6. na Letní scéně Divadla Ungelt.

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Výběr článků

Načítám