Hlavní obsah

Američané zrušili vysílání opery o teroristech, mohla prý nahrávat antisemitismu

Novinky, Stanislav Dvořák

Metropolitní opera v New Yorku zrušila projekt celosvětového přenosu představení Johna Adamse Death of Klinghoffer (Smrt Klinghoffera) kvůli obavám, že by mohlo podpořit antisemitismus. Autor proti tomu protestuje.

Foto: ČTK

Newyorská Metropolitní opera

Článek

Přímý přenos opery se měl konat 15. listopadu. Pojednává o únosu výletní lodi Achille Lauro palestinskými teroristy v roce 1985, kde byl zavražděn americký turista židovského původu Leon Klinghoffer.

„Jsem přesvědčen, že opera není antisemitská, ale jsem také přesvědčen, že v židovské komunitě panují opravdové obavy, že živý přenos Smrti Klinghoffera by byl nepatřičný v období vzestupu antisemitismu, zvláště v Evropě,” uvedl šéf opery Peter Gelb. Proti vysílání byli i Klinghofferovi potomci.

Autor díla John Adams je tím rozhořčen a zdůrazňuje, že opera netoleruje ani nepodporuje násilí, terorismus nebo antisemitismus.

Loď Achille Lauro byla přepadena v říjnu 1985 skupinou teroristů odštěpenou od Organizace pro osvobození Palestiny. Požadovala propuštění několika palestinských vězňů, poté zakotvila v Egyptě a chystala se zmizet, což se nakonec nepodařilo. Američané zachytili letadlo, kterým se teroristé snažili utéct na Sicílii, a zatkli je. Jejich velitel se dostal na svobodu až v roce 2009, kdy byl řádně propuštěn po 24 letech vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám