Hlavní obsah

Václavské náměstí se promění v divadlo

Novinky, Stanislav Dvořák

Od 14. do 18. července proběhne v Praze šestý ročník Mezinárodního festivalu pouličního divadla Za dveřmi, který Václavské náměstí promění v open-air divadlo. Umělci z ČR, Polska, Německa, Ukrajiny či Portugalska předvedou akrobacii a hudební i herecké umění.

Foto: zadvermi.cz

Teatr Voskresinnia (Ukrajina)

Článek

Festival zahájí 14. července site specific (určené pro konkrétní místo) představení Křídla naděje, v němž se spojili čeští i zahraniční umělci. Lucie Kašiarová, Vanda Hybnerová a Tereza Ondrová neboli Angel-y zase připravily na 16. července pro Václavák „nebeskou clownesku se třemi cynickými Angel-y, kteří se nebojí být patetičtí a sentimentální“.

„Jedním z motivů letošního ročníku festivalu Za dveřmi jsou andělé, jejich čistota a krása. Na andělských křídlech plných imaginace a fantazie se mohou diváci společně s účinkujícími proletět pět červencových dní, kdy se bude festival konat,“ řekla organizátorka festivalu Michaela Holbíková.

Ukrajinský soubor Teatr Voskresinnia propojuje tradiční a psychologické herectví a specializuje se na plenérové inscenace. Poprvé do Prahy přijel v roce 2009 právě v rámci festivalu Za dveřmi, letos přivítá Prahu s představením To Meet Prospero (Setkat se s Prosperem).

Poláky inspiroval Kafka

„Chybět nebude ani světová premiéra. Polský Teatr Biuro Podrózy vůbec poprvé před zraky diváků uvede představení s názvem Mr. Hunger. Pan Hlad je inspirovaný literárním dílem Franze Kafky, jehož výročí 90 let od úmrtí si letos připomínáme. Inspiraci našli autoři inscenace především v povídce Umělec v hladovění. Představení klade otázky na všechno, co patří k ,normálním lidem‘ – jaký je jejich morální kodex, jaké jsou zákony, kde se nachází hranice dobra a zla, jaký je vztah mezi pravdou a lží,“ uvedla Dominika Antonie Skalová.

Dále přijede portugalský Teatro SÓ, Long Vehicle Circus, berlínští Grotest Maru, kteří přijedou s představením Timebank, V.O.S.A. Theatre a další. Vstup na představení je zdarma a program začíná vždy od 16.00. Více podrobností na www.zadvermi.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám