Hlavní obsah

O Bergdahla, kterého věznil Tálibán, se perou filmaři

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sotva se americký voják Bowe Bergdahl dostal domů ze zajetí Tálibánu, vrhly se na něj hned dva týmy filmařů, které připravují dva konkurenční projekty o jeho osudu, informoval list The Hollywood Reporter.

Foto: ČTK/AP

Snímek amerického vojáka Bergdahla při propuštění

Článek

Jeden ze scénářů píše známý Mark Boal, který se specializuje na válečné drama a má za sebou nesporné úspěchy (scénáře Smrt čeká všude a 30 minut po půlnoci). Na druhém pracuje Todd Field.

Mark Boal se zaměřuje především na kontroverzní jednání o vydání Bergdahla, za nějž bylo vyměněno pět členů Tálibánu vězněných na Guantánamu. Boalova společnost Page 1 spolupracuje s Annapurna Pictures, rozpočet na film ale zatím nemá.

Foto: Bontonfilm

Akce vrcholí...

Todd Field má práva na příběh Michaela Hastingse publikovaný v magazínu Rolling Stone a jedná se společností Fox Searchlight o tom, že by film i režíroval. Problém ovšem vězí v tom, že ani jednomu z nich nedal Bowe Bergdahl oprávnění k vyprávění svého životního příběhu. Dá se očekávat, že se ho budou snažit přesvědčit tučnými šeky.

Bergdahlův případ vyvolává v USA vášnivé spory. Republikáni protestují proti tomu, že prezident Barack Obama nečekal na svolení Kongresu k výměně vojáka za členy Tálibánu. Bergdahl měl navíc údajně opustit svou jednotku v Afghánistánu dobrovolně. Pak strávil v zajetí pět let. Sám tyto spekulace ještě podpořil tím, že se k tomu osobně nevyjadřuje. Jeho rodina obdržela již několik výhrůžek smrtí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Amerického vojáka Bergdahla drželi v kleci

Americký voják Bowe Bergdahl, vyměněný nedávno za pětici vězněných představitelů Tálibánu, byl během svého pětiletého zajetí v Afghánistánu fyzicky týrán....

Výběr článků

Načítám