Hlavní obsah

Její pastorkyňa podvanácté v Ostravě

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Hned dvojité Janáčkovo výročí přivedlo vedení Národního divadla moravskoslezského v Ostravě k novému nastudování opery Její pastorkyňa. Letos totiž uplyne nejen 150 let od narození jednoho z největších géniů české novodobé hudby, ale i 100 let od brněnské první premiéry jeho nejznámější zpěvohry, na kterou si skladatel sám napsal libreto.

Článek

Tříaktovou operu podle dramatu Gabriely Preissové uvede ostravský operní soubor na závěr letošní sezóny už podvanácté. Poprvé to bylo na úvod první divadelní sezony v roce 1919. Na nejnovější inscenaci se kromě členů ostravského operního soboru podílí i řada cizozemců, a to nejen v pěveckých rolích. Taktovku nad představením převezme kromě ostravského Jana Šrubaře také kanadský dirigent Tyrone Patterson.

Janáčkem převyprávěný příběh Kostelničky a její schovanky Jenůfy představuje absolutní špičku světové moderní opery. Pěvkyně Jindřiška Rainerová považuje roli Kostelničky za vrchol své kariéry. "Pro mne neexistuje žádná role, která by Kostelničku předčila a mohla by mi dát více než pávě tato role," uvedla Rainerová s tím, že příběh ji znovu a znovu dohání k slzám.

V tom ostatně není sama - hudební ztvárnění příběhu čestné ženy, která utopí svoji novorozenou vnučku jen proto, aby zachránila dceru před hanbou svobodné matky, hraje na city mnoha generacím posluchačů. "Na generálce jsme všichni potřebovali kapesníky," řekl ředitel divadla Luděk Golat.

Premiéra nejnovějšího nastudování světoznámého díla se v Divadle Antonína Dvořáka uskuteční v sobotu 12. června v 19 hodin a od den později v 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám