Hlavní obsah

Psychedeličtí Chrome zahrají poprvé v Praze

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Psychedelický rock slaví v posledních letech návrat. Inspirací však nejsou jen jeho zakladatelé z šedesátých let Electric Prunes, Grateful Dead nebo 13th Floor Elavators. Na současnou podobu však měli nemenší vliv sanfranciští Chrome, kteří v pondělí poprvé zahrají v Praze.

Foto: LMB

Chrome, Helios Creed vpředu

Článek

Chrome založil v roce 1975 zpěvák, bubeník a hráč na klávesy Damon Edge. Druhou klíčovou postavou se stal v roce 1977 Helios Creed, jehož vazbící kytara byla pro sound skupiny určující.

Skupina redukovaná na duo hlavních protagonistů se záhy oprostila od rockových tradic a věnovala se experimentům se zvukem, aniž by se však vzdala výrazného rytmu. Zkreslená kytara se prodírala plochou syntezátoru, hnaná v před přímočarými bubny, které Damon Edge občas nahrazoval železným šrotem nebo bicím automatem. Chrome přetavili psychedelickou tradici a hendrixovské hraní v amalgám obohacený punkem a elektronickou novou vlnou.

Taková byla alba Half Machine Lip Moves, Red Exposure nebo 3rd From The Sun. Zvuk skupiny se ještě zahustil, když se k ní připojila rytmika tvořená Johnem a Hillary Stenchovými.

V polovině osmdesátých let se duo rozešlo, když se Edge odstěhoval do Francie, kde se věnoval sólovým projektům.

Helios Creed pokračoval pod jménem v typickém pojetí s novými spoluhráči. Jeho nahrávky udávaly zvuk labelu Amphetamine Reptile v původním pojetí. Ukázaly to dva jeho koncerty v Praze na začátku devadesátých let.

Po smrti Damona Edge, který v roce 1995 podlehl infarktu, Helios Creed obnovil Chrome a natočil s nimi několik nových desek. Současné obsazení tvoří druhý kytarista Lou Minatti. Bubeník Aleph Omega a zpěvačka Anne Dromeda.

Skupina letos vydá novou desku Feel It Like a Scientist.

Reklama

Výběr článků

Načítám