Hlavní obsah

FOK se vrací k tradicím

Právo, Vladimír Říha

Osmdesátá sezóna Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK bude v období let 2014 a 2015 ve znamení návratu k některým tradicím, na které se dlouho nedostalo. Podle ředitele Daniela Sobotky se orchestr podle původního názvu souboru Film – Opera – Koncert (FOK) bude i více věnovat filmové hudbě a divadlu.

Foto: Právo - Petr Hloušek

K výročí FOK zazpívá i Dagmar Pecková.

Článek

Koncert filmové hudby se v srpnu stane prologem nové sezóny i návratem do Valdštejnské zahrady, kde dříve často vystupoval. „Událostí bude společný projekt s vinohradským divadlem v březnu a dubnu 2015, kdy uvedeme v Pražské křižovatce hudebně-dramatické Hofmannstahlovo mysterium Kdokoliv,“ sdělil Sobotka.

Našemu publiku se tak dostane poprvé možnost zhlédnout zejména ze Salcburského festivalu známého Jedermanna v české verzi. Narozeninový koncert FOK k 80 letům existence orchestru obohatí ve Smetanově síni Obecního domu v listopadu účast Dagmar Peckové, Pavla Šporcla, Jiřího Bárty a Jiřího Stivína.

K orchestru se vrátí k rozlučkovému koncertu i bývalý šéfdirigent, Francouz Serge Baudo, o většinu koncertů se podělí současný hlavní dirigent Muhai Tang a hlavní host Jac van Steen. „Dostane se i na české premiéry,“ dodává Sobotka a připomíná skladby Jana Klusáka, Jaroslava Jakuboviče či Eduarda Douši.

V závěrečném koncertu nové sezóny v červnu 2015 přednese barytonista Adam Plachetka árie z děl Richarda Wagnera.

Reklama

Výběr článků

Načítám