Hlavní obsah

Co nejvíc škodí filmu v Česku

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Financování, distribuce a budoucnost českého filmu, to jsou témata, o nichž včera u kulatého stolu diskutovali zástupci filmařů a filmových institucí. Těžiště rozpravy se postupně soustředilo na legální respektive nelegální stahování filmů z internetu.

Foto: ČTK

Režisér a dokumentarista David Vondráček.

Článek

Jak z debaty vyplynulo, situace v České republice je špatná, a to jednak kvůli nedůsledné legislativně, jednak pro nemorální postoje lidí vůči nelegálnímu stahování.

Producent Jorik Jakubisko přispěl vlastní zkušeností s tím, že zahraniční producenti už proto nemají zájem prodávat českým společnostem práva pro internetové vysílání svých filmů, protože kvůli plně zásobovaným nelegálním serverům, dostupnosti vysokorychlostního internetu, nedostatečné právní ochraně a „šikovnosti“ českých uživatelů nemají sebemenší záruku, že budou mít z jeho uvedení zisk.

„A dokonce i čeští producenti už se bojí dát film na internet, protože tak přijdou i o peníze z kinodistribuce. Lidé si film radši stáhnou, než by přišli do kina. Každý by rád prodával na internetu, ale i to stojí peníze a zisk je kvůli uvedené situaci velmi nejistý,“ řekl Jakubisko.

Režisér dokumentarista David Vondráček dodal, že právě postoje lidí tuto situaci činí velmi obtížně řešitelnou. „Krást se nemá, nesmí, ale pokud lidé opravdu nepochopí, že i nelegální stahování je krádež, situace se nezmění,“ prohlásil.

Martin Palán z Bontonfilmu zdůraznil, že čeští diváci tak sami škodí filmovému průmyslu v Česku. „Každý titul je jiný a je třeba zvažovat, který film je vůbec pro internet vhodný,“ uvedl.

Jakubisko při té příležitosti oznámil, že společnost Jakubisko Film bude spouštět nový internetový portál, kde bude v počátcích asi stovka filmů, přičemž časem hodlá nabídku rozšířit.

Reklama

Výběr článků

Načítám