Hlavní obsah

Sběratelé utratili za umění téměř 100 miliónů

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nedělním pražském Aukčním dnu sběratele utratili za díla klasiků českého moderního umění téměř 100 miliónů korun. Největší zájem byl o raný kubistický obraz Emila Filly nazvaný Hlava muže s dýmkou, jehož dražba začínala na částce 13 miliónů korun.

Foto: Aukční katalog

Hlava muže s dýmkou Emila Filly se o víkendu prodala za 17 miliónů korun.

Článek

Malba o výšce pouhých 40 centimetrů se i s příplatky během pár minut prodala za 17 miliónů (v ceně jsou uvedeny i příplatky a aukční přirážka ve výši 20 procent vydražené ceny). Právo o prodeji informoval majitel aukční síně Martin Kodl.

„Fillu koupil významný český sběratelem, který dražil po telefonu. To je jediné, co mohu veřejně prozradit, protože aukce jsou v Česku přísně anonymní,“ komentoval výsledek Kodl.

Na cenové výsluní v Praze v neděli vyšplhal i „český Dalí“ - malíř Václav Zykmund, jehož obraz Hlas z dálky si neznámý sběratel odnesl za 3 milióny korun, což je v případě tohoto malíře rekord. Ceny potvrzují zájem sběratelů a investorů o díla českého kubismu a surrealismu. Jen rané abstraktní kompozice Františka Kupky dnes stojí v Praze více.

„Obrazy českých malířů budou mít takovou cenu, jak bohatá bude naše společnost. Vždy to tak říkám a i naše nedělní aukce to jen potvrzuje,“ dodal k aukci Kodl. Na aukčním dnu bylo celkem 17 obrazů, jejichž dražba začínala na částce rovně nebo vyšší než jeden milión korun. A většina z nich se úspěšně prodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám