Hlavní obsah

Na víkendové aukci zabodoval obraz Vlaha Bukovace V Máji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z víkendové aukce Dorothea v Praze si odnesli noví majitelé dva rekordní obrazy. Nejvyšší ceny 2,2 miliónu korun bez aukční přirážky dosáhl olej Vlaha Bukovace V Máji, vyvolávaný za rovný milión. Druhý rekord náleží obrazu Františka Malého Bez názvu.

Foto: Dorotheum, ČTK

Olej Vlaha Bukovace V Máji

Článek

Obraz Bez názvu od Malého startoval na 80 000 a nakonec ho aukční kladívko přikleplo na částce 750 000 Kč, oznámila v neděli ředitelka Dorothea Mária Gálová.

Podle serveru Artlplus.cz jde o nejdražší prodané obrazy těchto autorů v ČR.

"Velkou pozornost přitáhlo i sklo, vzácné české knihy a atraktivní starožitnosti," uvedla Gálová. Výjimečný obraz chorvatského malíře Vlaha Bukovace z roku 1989 se stal nejúspěšnější položkou podle očekávání. Část jeho života byla úzce spjata s Prahou, kde působil jako profesor na Pražské akademii výtvarného umění.

Foto: Dorotheum, ČTK

Olej Vlaha Bukovace V Máji

O obraz Františka Malého Bez názvu prý bojovalo jedenáct zájemců, nakonec ho získal sběratel ze Slovenska. V aukci Dorothea dále uspělo kvalitní secesní sklo. Velká pozornost patřila luxusní dóze s víkem z produkce sklárny Gallé, jejíž dražba startovala na 80 000 korun a vyvrcholila vítězným příhozem na 320 000 korunách.

Nového majitele má také váza s motivem lodníků ze sklářské školy v Kamenickém Šenově; vyvolávací cena 28 000 korun nakonec vzrostla téměř pětinásobně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám