Hlavní obsah

Doktoři, kteří mění bílé pláště za hudební nástroje

Právo, cie

V roli hudebníků, malířů nebo spisovatelů se v pátek 30. a sobotu 31. května představí lékaři, kteří vystoupí na multižánrové akci Doktorfest v Praze v Písecké bráně. Na návštěvníky čeká výstava obrazů, autorské čtení, poslechnou si klasiku, jazz, rock, blues a punk.

Foto: Doktorfest

Doktoři, kteří mění bílé pláště za hudební nástroje, se představí popáté.

Článek

„Cílem festivalu je představit veřejnosti renomované lékaře a lékařky bez bílých plášťů,“ přiblížila hlavní myšlenku pořadatelů Ivana Barková ze společnosti Taktum.

„Správný doktor musí být pořádný rocker,“ odpovídá na otázku, jak se hodí povolání lékaře k rockové muzice, protagonista kapely Bílá nemoc Zdeněk Hříbal. Jeden z otců myšlenky uspořádat Doktorfest zvládá zpěv i hru na tamburínu. Vystudoval dětské lékařství a nyní pracuje na klinice zobrazovacích metod ve Fakultní nemocnici v Motole jako vedoucí lékař dětské sonografie. O tom, že by opustil svoji profesi a věnoval se hudbě, prý uvažoval jen chvílemi na příjemných koncertech a krátkých šňůrách po Moravě.

„Říkal jsem si, že bych to na čas zkusil, pak jsem si ale uvědomil, že péče o zdraví dětí je jistá povinnost a zřejmě by mi chyběla radost z rychlé a úspěšné diagnózy a z veselých očí uzdravených dětí,“ vypráví s tím, že hudba pro něj znamená úžasnou relaxaci a koníček.

Setkání s Lékaři bez hranic

Soutěžní přehlídka vypukne v sobotu. O prvenství se utká několik lékařských kapel. Účast přislíbila např. funková skupina Bratři v rytmu s frontmanem, očním lékařem Imranem Zangim nebo Dick O’Brass, která se věnuje vlastní interpretaci keltské hudby v moderním folkrockovém a někdy až popovém hávu s neurologem Tomášem Nedělkou. Na závěr sobotního večera vystoupí speciální host Dr. Max, který se do povědomí posluchačů zapsal v roce 1984 se singlem Co jsi zač?. Klip odvysílala tehdejší Československá televize.

Letošní ročník obohatí setkání s chirurgy, kteří se s mezinárodní humanitární a zdravotnickou organizací Lékaři bez hranic zúčastnili několika misí na různých kontinentech. Jan Trachta je čerstvým držitelem ceny Magnesia Litera v kategorii Objev roku, kterou získal za knihu Tichý dech s podtitulem Zápisky českého lékaře z Afriky a Haiti.

Reklama

Výběr článků

Načítám