Hlavní obsah

RECENZE: Divadelní návrat staré dámy a lupičů

Právo, Rdmila Hrdinová

Britský film Pět lupičů a stará dáma si právem vysloužil titul „nejlepší komedie všech dob“. Příběh lupičů vydávajících se za komorní těleso, aby ošálili důvěřivou milovnici hudby paní Wilberforceovou, baví diváky už více než půl století.

Foto: Viktor Kronbauer

Jiří Čapka a Libuše Švormová v inscenaci Bytná na zabití

Článek

Jak to s úspěšnými filmy bývá, po filmovém scénáři sáhlo i divadlo a v adaptaci irského televizního scenáristy Grahama Linehana se nyní jako Bytná na zabití hraje v pražském Divadle na Vinohradech.

Nicméně už v roce 1966 měla premiéru opera Dáma a lupiči, v níž se skladateli Iljovi Hurníkovi podařilo dokonale převést anglický humor do hravé hudby plné ironie a vtipných citací.

Činoherní verze ve zdařilém překladu Jana Hančila se žánrově pohybuje mezi konverzační komedií a situační fraškou. Její předností je dobře napsaná, typově odlišená pětice „hudebníků“. Tu si v inscenaci režiséra Juraje Deáka s chutí a hereckou invencí užívají Ivan Řezáč jako lupič-gentleman a mozek celé akce a v rolích jeho psychicky i inteligenčně nevyrovnaných kumpánů pak Václav Vydra, Filip Blažek, Martin Zahálka a Lukáš Příkazký.

Zadrhávající hodinky

Do role staré dámy pozvalo vedení divadla Libuši Švormovou, trochu překvapivě v souboru, kde by se pro paní Wilberforceovou našlo hned několik představitelek, ale budiž. Švormová bezpečně ovládá umění konverzace a má pro roli i patřičný ženský šarm.

Nicméně i ona – stejně jako celé obsazení – doplácí na temporytmickou nevyrovnanost inscenace, která má trochu těžkopádný rozjezd a ve druhé části už jako by ztrácela dech. Text by snesl přísnější dramaturgickou tužku i přesnější temporytmus a pointování situací, komedie tohoto typu musí šlapat jako hodinky.

Ty vinohradské ale dost často zadrhávají, což je problém jak nepříliš šikovně řešené scény (zatímco polovina jeviště zůstává prakticky nevyužitá, pokoj lupičů v prvním patře působí jako přidaná lepenková zájezdová kašírka), ne vždy logických příchodů a odchodů postav, nedořešené postavy konstábla MacDonalda (jinak výborný Jiří Čapka) a řady dalších detailů.

I tak ale Bytná na zabití diváky spolehlivě pobaví a jistě se stane repertoárovou trvalkou, stejně jako její filmová pramáti.

Graham Linehan: Bytná na zabití
Režie: Juraj Deák, scéna: David Bazika, kostýmy: Hana Knotková, hudba: Ondřej Brousek. Česká premiéra 16. května v Divadle na Vinohradech Praha.

Celkové hodnocení 65 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám