Hlavní obsah

Kubínovo Zátiší s podnosem se vydražilo za 5,4 miliónu

– Praha

Obraz Zátiší s podnosem Otakara Kubína se na čtvrteční aukci v Praze prodal za 5,4 miliónu korun. Jeho vyvolávací cena činila 4,5 miliónu korun, uvedl Jiří Rybář z aukční síně 1. Art Consulting.

Foto: aukční síň 1. Art Consulting

Obraz Zátiší s podnosem od Otakara Kubína se prodal v aukci v Praze za 5,4 miliónu korun.

Článek

Kubínovo dílo je podle odborníků jedním z velmi vzácných a cenných malířových obrazů z jeho kubo-expresionistického období z let 1912 až 1914. Reflektuje jeho tehdejší zaujetí matematikou, geometrií a řeckou filozofií.

Ze stejného období je i olej Antonína Procházky Zátiší se sklenicí (Truhlářské zátiší), který měl vyvolávací cenu 3,5 miliónu korun, ale svého kupce ve čtvrtek nenašel. Nejdražším dílem Antonína Procházky prodaným na tuzemských aukcích je tak stále obraz Kopretiny vydražený v roce 2008 za 10,1 miliónu korun.

Za rovné tři milióny bez aukční přirážky koupil nový majitel obraz Mikuláše Medka Opilý svatý, jehož vyvolávací cena byla 2,6 miliónu korun. Obraz pochází z Medkova stěžejního tvůrčího období a patří do cyklu dvanácti obrazů zobrazení svatých, malovaných po polovině 60. let minulého století.

V nabídce aukční síně 1. Art Consulting bylo kolem osmdesáti děl a prodalo se skoro 70 procent nabízených výtvarných děl, s aukční přirážkou dohromady za zhruba 28 miliónů. Zájem byl podle Rybáře spíš o obrazy z druhé poloviny 20. století než o klasiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám