Hlavní obsah

RECENZE: Manic Street Preachers s punkovou dravostí

Právo, Jaroslav Špulák

Předloni v dubnu vystoupili velšští Manic Street Preachers v České republice na regulérním koncertu potřetí. V pražské Lucerně to byl znamenitý set, možná nejlepší ze všech, které u nás absolvovali. Ten středeční na stejném místě zůstal trochu za ním.

Foto: PRÁVO – Milan Malíček

James Dean Bradfield, frontman kapely

Článek

Ne snad v tom, že by tahle legenda devadesátkového ostrovního punkrocku, která na své cestě vyzkoušela i tradiční rádiový pop a byla v tom mimořádně dobrá, ztratila sílu melodie a přednesu. Dostihla ji ale drobná únava, která byla místy patrná jak v jinak jiskřivém a majestátním zpěvu Jamese Deana Bradfielda, tak v prezentaci skladeb, kdy se nástroje občas ztrácely jeden za druhým a například v písničce You Love Us formace nasadila tak rychlé tempo, že ho musela během času krotit. Možná se ale jen vrátila k punkové dravosti, která je jí z minulosti vlastní.

Foto: PRÁVO – Milan Malíček

Manic Street Preachers mají v České republice dost příznivců.

Trojice posílená o dva koncertní muzikanty má stále co nabídnout. Tentokrát k hitům Motorcycle Emptiness, Everything Must Go, A Design for Life, Revol, Tsunami a dalším přidala ukázky z chystaného alba Futurology. Titulní písnička i další Europa Geht Durch Mich s hostující (v Lucerně z playbacku) německou herečkou Ninou Hossovou naznačily, že po loňské poněkud experimentálně pojaté kolekci Rewind The Film se vrací k tomu, co umí naprosto přesvědčivě, a sice přímočaré písňové formě.

Jejich skladby totiž mají originální aranže, osobité melodické linky a zejména díky nenapodobitelné barvě hlasu kytaristy Jamese Deana Bradfielda i kouzlo přednesu. Tenhle zlatý poklad si kapela zachovala.

Manic Street Preachers
Lucerna, Praha, 14. května

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Výběr článků

Načítám